Генът на затрудненията при учене влияе пряко върху паметта, установи проучване

Намалената функция на гена KDM5B в мозъка води до загуба на способност за учене и запомняне

Ваня Милева Последна промяна на 09 май 2024 в 00:00 8123 1

Най-новото проучване на екипа върху мишки, току-що публикувано в Journal of Neuroscience, описва намаления капацитет за учене и памет на мишки, отглеждани без напълно функционален KDM5B ген. Изследователите също така намаляват количеството на този ген в х

Кредит Freepik

Най-новото проучване на екипа върху мишки, наскоро публикувано в Journal of Neuroscience, описва намаления капацитет за учене и памет на мишки, отглеждани без напълно функционален KDM5B ген. Изследователите също така намаляват количеството на този ген в хипокампуса, част от мозъка, участваща в паметта, в различна група възрастни мишки, за да изключат възможността ефектът върху развитието на мозъка да е довел до ефекта.

Генът KDM5B е свързван с аутизма и няколко заболявания, свързани с интелектуални затруднения в миналото. Някои вариации също са свързани с намалена мозъчна функция в общата популация, но те не са до степен на забележимо увреждане или поведенчески признаци.

Наскоро учени от Кралския колеж в Лондон, Университета Ексетер и Калифорнийски университет в Ървайн откриват, че намалената функция на гена в мозъка причинява загуба на памет и затруднения в ученето, както и намаляване на капацитета на мозъка да укрепва невронните връзки, което е от съществено значение за формирането на паметта.

Преди това този ген е свързван с интелектуално увреждане. В това проучване е установено, че този ген регулира ученето и паметта при мишки.

Най-новото проучване на екипа върху мишки, току-що публикувано в Journal of Neuroscience, описва намаления капацитет за учене и памет на мишки, отглеждани без напълно функционален KDM5B ген. Изследователите също така намаляват количеството на този ген в хипокампуса, част от мозъка, участваща в паметта, в различна група възрастни мишки, за да изключат възможността ефектът върху развитието на мозъка да е довел до ефекта.

Те откриват, че определени мишки развиват епилептични конвулсии поради намалена генна функция и че тяхната памет и учене също намаляват. Лабораторните изследвания показват, че има по-малко укрепване на невронните връзки по време на формирането на паметта.

"Паметта и способността за учене са фундаментални за нашия интелектуален потенциал, но все още имаме много да учим за основата и механизмите. Повече от десетилетие генът KDM5B се свързва с аутизма и някои форми на интелектуални увреждания, но мутацията в този ген сама по себе си не винаги е достатъчна, за да причини тези състояния, така че не е проучван подробно", разказва професор Алберт Басон (Albert Basson), чиято изследователска група започва работа в Кралския колеж в Лондон и оттогава се премести в Университета на Ексетър.

"Нашата работа показва, че KDM5B е важен за ученето и паметта и предоставя нов поглед върху основните механизми на паметта и ученето, което е от решаващо значение за намирането на нови начини за подобряване на тези функции."

KDM5B може да промени структурата на генетичния материал в нашите клетки, който контролира експресията на гени, необходими за мозъчната функция или развитие на подходящо ниво и в точното време.

"Ние се заехме да проучим дали способността на KDM5B да модифицира генетичен материал влияе пряко върху ученето и паметта. Открихме, че генът влияе пряко върху ученето и паметта – което е различно от всеки ефект по време на развитието на мозъка", обяснява д-р Летисия Перес-Сискес (Leticia Perez-Sisques), която извършва изследването в Кралския колеж в Лондон.

"Този ​​ген сега ще представлява много по-голям интерес за изследователите в търсенето на нови лечения за състояния, включително аутизъм и други интелектуални разстройства."

Справка: Leticia Perez-Sisques, Shail Bhatt, Rugile Matuleviciute, Talia Gileadi et al. The intellectual disability risk gene Kdm5b regulates long-term memory consolidation in the hippocampus—Journal of Neuroscience. DOI: 10.1523/JNEUROSCI.1544-23.2024

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2010

1

Господинова

09.05 2024 в 15:11

Май са в грешка учените за неспособността от запаметяване в раните годитиш.
Оказва се, че това се дължи на татрупвате на информация от преди, която трябва да "излезе "
на пресен план, след време.
Това е моя случай. След време аз изведох информация от предишен живот и написах много книги с нови познания. Сега паметта ми работи на ниво!
Нека да си задълбочат учените познатието по този повод, дащото са в грешка. Паметта се управлява не от гени, а от астралтия енергиен разум!