Обещаващ пробив: Обръщане на автоимунния косопад с ново лечение

Това лечение позволява на косата да израсне отново и драстично намалява възпалението

Ваня Милева Последна промяна на 10 май 2024 в 13:09 1908 0

потенциално ново лечение за алопеция ареата
Изследователи разработиха потенциално ново лечение за алопеция ареата, автоимунно заболяване, което причинява загуба на коса. Новият пластир с микроигли доставя имунорегулиращи молекули, които могат да научат Т-клетките да не атакуват космените фоликули, помагайки на косата да расте отново. На снимката е изглед отблизо на микроиглите.

Алопеция ареата е автоимунно заболяване, което причинява загуба на коса и засяга хора от всички възрасти, включително деца. Досега нямаше ефективно лечение за този тип косопад.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT), Brigham and Women's Hospital (Бригам и женската болница) и Медицинския факултет на Харвард са разработили потенциално ново лечение, което включва пластир с микроигли, който може да се приложи безболезнено върху скалпа и освобождава лекарства, които помагат за възстановяване на баланса на имунния отговор на мястото, спирайки автоимунната атака.

Учените отбелязват, че въпреки че това лечение избягва системни имунологични реакции на други места в тялото, то позволява на косата да се регенерира и значително намалява възпалението на мястото на лечение. Това е установено в експерименти с мишки. Адаптирането на този подход може да лекува и други автоимунни кожни заболявания като витилиго, атопичен дерматит и псориазис.

Водещ автор на изследването е Натали Арци (Natalie Artzi), главен научен сътрудник в Института за медицинско инженерство и наука на Масачузетския технологичен институт, доцент по медицина в Медицинския факултет на Харвард и righam and Women's Hospital и асистент-преподавател в Института Уис на Харвардския университет.

"Този ​​иновативен подход бележи промяна на парадигмата. Вместо да потискаме имунната система , сега се фокусираме върху нейното регулиране точно на мястото на среща с антигена, за да генерираме имунен толеранс", заявява Арци.

Микроиглените лепенки, използвани в изследването са съставени от полиетилен гликол (PEG) и хиалуронова киселина, и двете биосъвместими и често използвани в медицински приложения. Тази техника позволява доставянето на лекарства, тъй като кремовете, приложени локално, не могат да проникнат в защитния външен слой на епидермиса.

"Тази полимерна формула ни позволява да създаваме изключително издръжливи игли, способни ефективно да проникнат в кожата. Освен това, това ни дава гъвкавостта да включим всяко желано лекарство.

Пластирите са заредени със смес от цитокини, CCL-22 и IL-2, специално за това изследване. Когато тези имунологични химични вещества работят заедно, те могат да привлекат регулаторни Т клетки, които се размножават и намаляват възпалението. Освен това тези клетки учат имунната система да спре да атакува космените фоликули, образовайки ги, че те не са чужди антигени.


Пластирите с микроигли, използвани в това проучване, са направени от хиалуронова киселина, омрежена с полиетилен гликол (PEG), като и двете са биосъвместими и често използвани в медицински приложения. Изследователите са проектирали микроиглените лепенки така, че след освобождаване на полезния товар от лекарството те да може и да се събират проби, които могат да се използват за наблюдение на напредъка на лечението. На снимката е друга микроснимка на пластирите. Кредит: MIT

Според изследователите мишките, на които е прилаган този пластир през ден в продължение на три седмици, показват значително намалено възпаление и по-голям брой регулаторни Т клетки на мястото. На такива места космите могат да пораснат отново, което се запазва няколко седмици след лечението. Фактът, че броят на регулаторните Т клетки в лимфните възли и далака на тези мишки остава непроменен, предполага, че лечението е ограничено до зоната, където е поставен пластирът.

В по-нататъшни опити учените имплантират човешка кожа върху мишки с имунна система, аналогична на човешката. Прилагането на микроигли при тези мишки предизвиква увеличение на регулаторните Т клетки и намалява възпалението.

Целта на микроиглените лепенки според изследователите е да освободят полезния товар от лекарства, събирайки същевременно проби, които могат да бъдат използвани за проследяване на ефективността на лечението. След като проникне в кожата, хиалуроновата киселина кара иглите да се уголемяват приблизително десет пъти, което им позволява да абсорбират интерстициална течност от кожата, съдържаща имунологични клетки и макромолекули.

Учените могат да следят броя на регулаторните Т-клетки и възпалителните маркери в пробите, като ги анализират след отстраняване на пластира. Това може да бъде полезно за наблюдение на пациенти, които може да получат това лечение в бъдеще.

Справка:

  1. Nour Younis, Núria Puigmal, Abdallah El Kurdi et al. Microneedle-mediated Delivery of Immunomodulators Restores Immune Privilege in Hair Follicles and Reverses Immune-Mediated Alopecia. Advanced Materials. DOI: 10.1002/adma.202312088
  2. Younis, Nour; Puigmal, Núria; Kurdi, Abdallah El; Badaoui, Andrew; Zhang, Dongliang. Microneedle‐mediated Delivery of Immunomodulators Restores Immune Privilege in Hair Follicles and Reverses Immune‐Mediated Alopecia. Advanced Materials. https://dspace.mit.edu/handle/1721.1/154841.

Източник: Promising breakthrough: Reversing autoimmune hair loss with novel treatment, TechExplorist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !