Загубата само на 1 грам мазнина от панкреаса може да излекува диабет тип 2

Никола Кереков Последна промяна на 29 декември 2015 в 11:30 20626 0

Кредит RAJ CREATIONZS

Учени от Великобритания са демонстрирали, че загубата само на един грам мазнини може да е достатъчно, за да се елиминират симптомите на диабет тип 2 - стига този 1 грам да е от панкреаса.

Вече е известно, че загубата на тегло може да е значително благоприятно при диабет тип 2 - прогресивно заболяване, при което тялото или не може да произвежда достатъчно инсулин, или става нечувствително към него - но това е първият случай, в който учени показват откъде точно трябва да се свали това тегло, за да се подобри състоянието при хората със заболяването.

Изследването проследило 18 участника с тип 2 диабет преди и след процедура по поставяне на стомашен байпас. С помощта на свръхчувствителен MRI (магнитен резонанс), учените установили, че диабетиците имали анормално високи нива на мазнини натрупани в техния панкреас - инсулин-продуциращия орган в тялото - дори в сравнение с други затлъстели хора без тип 2 диабет.

Но операцията им помогнала да изгорят тази мазнина, което възстановило нивата на инсулин до нормалните и им позволило да спрат медикаментите си.

Резултатите показват, че натрупването на излишни мазнини в панкреаса е характерно за диабет тип 2 и по някакъв начин те възпрепятстват нормална функция на органа и отделянето на необходимото количество инсулин (по сходен начин натрупването на мазнини в черния дроб също значително влошава функциите му).

"Когато се премахне тази излишна мазнина, секрецията на инсулин се покачва до нормалните нива," обясняват от Университета на Нюкасъл в обръщение пред медиите. "С други думи, те вече са били излекувани от диабета."

Това е наистина изумително откритие, но за съжаление не е толкова просто - не можеш просто да загубиш малко тегло точно откъдето искаш.

"Ако попитате колко тегло е нужно да свалите, за да се отървете от диабета, отговорът е 1 грам! Но този грам трябва да бъде точно от мазнините в панкреаса," обяснява водещия автор, Рой Тейлър (Roy Taylor). "По настоящем единствената възможност да се постигне това е значително ограничаване на приема на калории - независимо дали става дума за диета или за хирургическа намеса."

Особено любопитен е фактът, че учените сравнили резултатите при диабетици с тези при 9 човека без диабет тип 2, който също се подложили на стомашен байпас. След операцията, всички участници загубили приблизително едно и също тегло - около 12 процента от началното си телесно тегло - но имало съществена разлика в това откъде точно е свалената мазнина.

При хората без диабет, които никога не са имали повишени нива на мазнини в панкреаса си, количеството мазнини в органа се запазило непроменено. Докато участницити с диабет тип 2 загубили средно по около 1,2% от мазнините в органа, което ги доближило до нормалните здравословни нива.

След операцията диабетиците спрели лекарствата си, а нивата на инсулин в организма им се върнали към нормалното. "За хората с диабет тип 2, загубата на тегло им позволява да разкарат излишната мазнина от панкреаса си, което възвръща нормалните функции на органа," коментира Тейлър.

Броят на пациентите обаче е прекалено малък, така че е необходимо резултатите да бъдат повторени и при по-голяма група от доброволци, както и да се извършват допълнителни изследвания върху това за колко време след загубата на част от мазнините в панкреаса хората остават без симптоми на диабет. 

Въпреки това, резултатите са изключително обещаващи и осигуряват на учените важни идеи за това как може да се лекува диабет тип 2, който към момента засяга 9% от населението на планетата.

"Понижаването на мазнините в панкреаса не е свързано просто с общата загуба на тегло. Натрупването на излишни мазнини в панкреаса не е нещо, което просто може да се случи на някого независимо дали има или няма диабет. Това е специфично за диабет тип 2," твърди Тейлър. "Любопитното е, че независимо от настоящето ви телесно тегло или как точно го губите, критичния фактор за излекуването на диабета ви е да загубите този 1 грам мазнина именно от панкреаса си."

Изследването е публикувано в списанието Diabetes Care

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !