Астрономите заснеха прелетелия на Бъдни вечер астероид

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 декември 2015 в 11:07 2596 0

Астероидът 2003 SD220 безопасно профуча покрай Земята на 24 декември на 11 милиона километра.

Астрономите получиха първите снимки с най-висока резолюция, използвайки мрежата антени на НАСА Deep Space Network. Радарните изображения са направени в периода между 17 и 22 декември, когато разстоянието до обекта е 12 милиона километра.

Анализирайки радиолокационните данни, астрономите открили, че астероидът е силно удължен и е с дължина от 1100 метра. Информацията, получена по време на това прелитане, ще изиграе важна роля при планирането на наблюденията на обекта, когато се приближи до Земята през 2018 година, отбелязва порталът Astronomy Now.

След около три години, астероидът отново ще се срещне със Земята, но този път ще прелети на разстояние от 2,8 милиона километра. Въпреки че следващото сближение, според астрономите, няма да бъде катастрофално за човечеството, орбитата му предизвиква известна загриженост.

Друго опасно прелитане на този астероид до Земята ще се случи през 2070 и ако не се промени траекторията му, ще бъде още по-близо до планетата ни на разстояние от 2,7 милиона километра.

Радиолокационните изображения се използват за наблюдение на стотици астероиди. Когато те преминават относително близо до Земята, е удобен случай да се проучи размера, формата, ротацията, повърхностните им характеристики и по-добре да се изчислят орбитите им.

През следващите 35 години ще имаме около 11 опасни срещи с големи астероиди като сближаването ще бъде на разстояние по-малко от средния радиус на лунната орбита (385,000 км).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !