Двойка черни дупки в танца на смъртоносната спирала

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 септември 2015 в 09:06 4330 0

Изображение: Columbia University

Заплетени от силата на гравитацията и обречени да се слеят, две кандидат черни дупки в една далечна галактика са заключени в сложен танц.

Изследователи с помощта на данни от космическите телескопи на НАСА Galaxy Evolution Explorer (GALEX) и Хъбъл са потвърдили съществуването на тези сливащи се черни дупки и са намерили нови подробности за техния странен, цикличен светлинен сигнал, разказва в прессъобщение НАСА.

Двойката кандидат черни дупки, наречени PG 1302-102, е открита за пръв път в началото на годината с помощта на наземни телескопи. Черните дупки са двойката с най-тесните орбити, открита до момента, с разстояние помежду им не повече от диаметъра на нашата Слънчева система. Очаква се те да се сблъскат и да се обединят за по-малко от един милион години, което ще доведе до титаничен взрив с мощност от 100 милиона свръхнови.

Изследователите са изучавали тази двойка, за да разберат как галактиките и чудовищните черни дупки в техните ядра се сливат - едно често срещано явление в ранната Вселена. 

PG 1302-102 е една от малкото намерени двойни кандидат черни дупки. Тя е открита  по-рано тази година от учени от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, след като внимателно са наблюдавали необичаен светлинен сигнал, идващ от центъра на галактиката. Изследователите, използвайки телескопи в реално време, са установили, че сигналът се генерира от движението на две черни дупки, които правят пълен оборот една около друга на всеки пет години. Самите черни дупки не светят, но заобикалящият ги материал го прави.

В новото изследване, публикувано в броя от 17 септември на Nature, учените разкриват още доказателства, потвърждаващи плътния танц на тези черни дупки. С помощта на данните за ултравиолетовите излъчвания от GALEX и Хъбъл, те успели да проследят променящите се модели светлината от системата през последните 20 години.

"Имахме късмет да разполагаме с данни на GALEX да търсим чрез тях", заяви съавторът Дейвид Шиминович (David Schiminovich) от Колумбийския университет в Ню Йорк. 

Тази симулация помага да се обясни особеностите на светлинния сигнал, идващ от двойка сливащи се черни дупки, PG 1302-102, разположени на 3,5 милиарда светлинни години.
Изображение: Columbia University

Резултатите ще помогнат на изследователите да разберат по-добре процеса на сливане на черни дупки, а в бъдеще и това, което някои смятат за Светия Граал на физиката - търсенето на гравитационни вълни. В последните мигове преди края на обединението на двете черни дупки, когато те плътно се въртят една около друга като кънкьори в "смъртоносна спирала", се очаква да изпратят вълни в пространството и времето. Тези така наречени гравитационни вълни, чието съществуване следва от теорията на гравитацията на Алберт Айнщайн, публикувана преди 100 години и които информация за самата тъкан на нашата Вселена.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !