Задача за втори клас: Махала отива на митинг. Колко кебапчета са получили?

ОFFNews Последна промяна на 01 декември 2015 в 16:30 34515 10

Задачи по математика, които "стимулират" ученика с теми за махали на митинг с кебапчета, дупки по пътищата и стихчета за "глупачета" станаха повод за гневно отворено писмо към министъра на образованието проф. Тодор Танев, публикувано във Фейсбук от Стела Николова.

Съобщението на Николова е придружено и от снимки на абсурдните задачи.

Ето и пълния текст на отвореното писмо, адресирано до образователния министър:

Уважаеми, проф.Танев,

Онези от нас, които са завършили по времето на социализма, знаем, а някои след това са чували, че българинът през вековете, най-много е държал на образованието.

Независимо какво им е струвало, българите са пращали децата си на училище!

Жалко е, че макар и в един отречен от историята и човечеството строй, какъвто бе социализма, ние получихме по-добро образование, каквото днес, не получават нашите деца, макар да разполагат с всякакви нови технологии.
Това е, вероятно единственото добро нещо, от времето на соца.

На нас, децата на социализма, не ни се е налагало да ходим на уроци, за да можем да си вземем матурата, нито пък да сме така отчайващо неграмотни, та да не можем да си напишем трите имена правилно, за което сега ректорите на университети се оплакват, когато говорят за настоящите кандидат-студенти.

Деградацията на образованието започна главоломно, когато българското училище стана търговско дружество, броящо учениците , като глава добитък, за които получава бюджет.

"Парите следват ученика", уби всякакъв стимул у българските учители, да се държат строго, да имат авторитет и уважението на учениците.

В мутренските времена, учителската заплата, бе по-ниска от телефона, който ползва отрочето на мутрата, българския учител загуби напълно самочувствието си.

Досмачкаха го правата на учениците, както и правилата в образованието, които го превърнаха в робот-изпълнител, без капка творчество и право на мнение по учебния материал и програма.

Наскоро разбрахме от публикации в пресата, че колективи от НПО-та, които пишат българските учебници, са съставени от бивши агенти и сътрудници на ДС.

Г-н Танев, това е абсолютно недопустимо!

Слуховете за отпадане на "Балканджи Йово", както и "Опълченците на Шипка", се надявам да са силно преувеличени.

Неизучаването на турското робство/няма да съм политически коректна/, както и мракобесните времена на социализма, изкривяват историята и съзнанието на нашите деца.

Българските мюсюлмани, може да не се чувстват комфортно , когато техните деца, трябва да научат "Опълченците на Шипка", но това е само под влияние на една политическа сила, която им втълпява, че те са първо нещо друго, а не български граждани.

Реформата, която се извършва сега, категорично трябва да пресече порочната практика с частните уроци, която не само че е предпоставка за корупция и незаконни доходи, а и убива детството и губи времето на децата ни, които са принудени вечер да наваксват знанията, които е трябвало да получат в училище през деня, а там те просто са си загубили времето.

И не на последно място, г-н Танев!

Българският учител не може да работи за 580 или 640 лв, а министерската секретарка за 1280.

Ако секретарката получава толкова, то заплатата на учителя, трябва да бъде 2640 лв.

Не е добър вариантът, в които се финансират частните училища с държавни средства, както и порочната практика да се плаща на калпак, а не на резултат.

Българските учители, трябва да имат повече права от учениците си.

Някой трябва да защити достойнството на достойните и да изгони търговците от храма!

Ето решенията на задачите: 

1. 

Като съберем броя на уцелилите голямата дупка коли с тези уцелили малката:  

17+14 = 31,

и извадим от тях общия брой коли

31 - 25 = 6

получаваме броят на колите, уцелили и двете дупки, а той е 6, т.е. верен е отговор "Б"

2.  

От условието се разбира, че съотношението между знаме и кебапчета е 1:2 . Можем да намерим лесно броят на знамената като съберем изхвърлените и неизхвърлените знамена:

15 + 35 = 50

Тогава кебапчетата трябва да са двойно повече, т.е. 

50 * 2 = 100

Сто кебапчета са получени, т.е. верен е отговрор "А", но колко от тях са неизядени, остава загадка.

3. 

В този случай правилните отговори са отбелязани, а на отворения въпрос детето е отговорило: "Баща ми каза да не пиша такива глупости".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.12 2015 в 10:14

Що така никой от вас не схваща, че чете offnews. Чак толкова ли сте глупави? Уж за умни се имате... :)

02.12 2015 в 19:14

Това е напълно извадено от контекст. Тези задачи не са извадени от учебник по математика - това са задачи направени от доцент Ивайло Кортезов. Той сам е разказвал затова как измислил задачите (главно шегаджийски отколкото с такъв умисъл). Но естествено българският журналист трябва да оплюе образователната ни система.

02.12 2015 в 18:52

Авторът на учебника се избъзикал с нещо злободневно. Това е хилядолетна традиция сред авторите на учебници, а не нещо възникнало тук и сега. Примери има поне от древен Рим.

А тук някакви разпенени патриотари обясняват как се затрило образованието. Я вижте съседната статия за медалите на олимпиада по информатика - тва на мен не ми прилича на затрито образование. Па и не е само информатиката, подобни новини идват с химия, физика и други състезания по акъл. Да, има слаби ученици, некадърни учители, калпави училища. Имаше ги и преди, ох колко ги имаше. Само дето тогава стагнирания ни живот с малко хора ни срещаше. Сега обществения котел ври и кипи и утайките често се вдигат при пяната. Така човек има възможност да забележи повече хора, които са много по-тъпи от него. И по-умните де ама тях не ги забелязва често.

Не че образователната система си няма много трески за дялане ама тия намериха от какво да се оплакват - от задачата за кебапчетата.

Тва че оценката от дипломата нищо не значи - бял кахър. Това че из средното и висшето учат някои неща с 40-годишна давност - и то бял кахър. Кебапчетата обаче са трагедия.

02.12 2015 в 15:56

А ако този въпрос го има наистина в учебника значи наистина образованието цели хората да са прости идиоти.

02.12 2015 в 15:47

Не са били роби, а комунизма когато в безработицата е била супер ниска а цялата държава е работила за Русия срещу храна и подслон и малцина са можели да излязат извън граница какво е. Не е ли робство това. Птиците родени в клетки мислят че летенето е болест.

02.12 2015 в 14:18

Проблем със задачата с кебапчетата и знамената има само, ако учителите им също гласуват срещу кебапчета. Ако не го правят заради кебапчетата, то те ще обяснят на учениците проблема и вероятно учениците също няма да го правят заради кебапчета когато станат гласоподаватели.

02.12 2015 в 01:49

Ти не си просто българин, а един прост българин. Съвършено прав е Попа. Българите никога не са били роби. Има огромна разлика между гнет, подтисничество, иго и робство. Чували ли сте някога грък да казва, че прадедите му са били роби? Сърбин чували ли сте да казва това. А руснаците били ли са под монголо-татарско робство? Само ние българите си умираме да се изкарваме роби.

02.12 2015 в 00:08

поп Дръвчо
Жалко, че не си се родил тогава, когато са клали твоите роднини, за да станат "турци" като теб... Дано да не се случва никъде и никога повече подобно нещо, защото ти ще си от първите разпискали се по въпроса. Много мразя хора от този тип - или не видяли, или били достатъчно мързеливи, за да помислят за общото благо, а не само за своето. Успех със жалкото ти съществуване :)

01.12 2015 в 22:43

Да си русофоб - разбирам, ама да си про-турско робство... :/

01.12 2015 в 21:52

Дрън-дрън-дрън.

Пречели правата на учениците. По цял свят не пречат, само тука пречат. А не пречат посредствените и немотивирани учители, некадърното училищно ръководство и политическите врътки с директорите. Единственото друго съсловие дето му пречат правата на гражданите е полицията.

А за турското робство не ми се въобще и почва. Роби, които са можели да пътуват, търгуват и учат по целия познат тогава свят, да натрупват богатства и влияние, да плащат само 10% данък и повечето време свободно да носят оръжие - благодаря, предпочитам турското робство пред 10+45 години руски протекторат. Общо взето правата дето сме ги имали през турското "робство" ги наваксахме едва през 21 век. Почти. Ако зависеше от руските патриоти у нас, нямаше да ги видим изобщо.