Мамутите и саблезъбите тигри са унищожени от хората, а не от климата

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 август 2015 в 14:04 17109 0

Кредит www.independent.co.uk

Първите хора са били основната причина за изчезването на повечето видове гигантски бозайници, показват нови изследвания.

Учени от университета на Ексетър и Кеймбридж твърдят, че техните изследвания слагат точка на стария дебат за това, дали човечеството или изменението на климата е основната причина за смъртта на живелите по онова време саблезъби тигри, вълнисти мамути, вълнисти носорози, гигантски броненосци.

Резултатите са публикувани в списание Ecography.

Учените, ръководени от Люис Бартлет (Lewis Bartlett) от Университета на Ексетър са използвали, според тях, напълно нов начин на работа със статистическия материал. Те сравнили данните за разпределението на така наречената "мегафауна" - саблезъби тигри, мамути, космати носорози, гигантски броненосци, обитавали Земята преди около 80 000 години, а изчезнали някъде преди около 10 000 години. Тези данни са сравнени с данни за появата на първобитните хора в различни части на Земята, както и реконструкция на климатичните промени през последните 90 000 години. Обобщавайки всичко това изобилие от информация, учените са направили различни сценарии в различни места на Земята в различни периоди.

Заключенията са в противоречие с мнението на много, но все пак не всички, учени. Според Бартлет и колегите му мегафауната не е изчезнала поради изменението на климата, а заради хората.

Както Люис Бартлет заявява пред Science news: "Що се отнася до нас, това изследване е пирон в ковчега на този 50-годишен дебат - хората са били доминиращата причина за изчезването на мегафауната. Това, което не знаем е как ранните заселници са причинили тази смърт."

Това предстои да се изясни - дали това се дължи основно на лова и използването на тези животни за храна? Или хората просто са изпъдили животните от техните местообитания? Може би основна роля в този процес се изиграло овладяването на огъня от хората.

Все пак има някои неясни моменти. Първо, доколко са представителни данните, които притежаваме днес за броя на древните животни за отделните части на света, както и точното време на появата на хората там? И на второ място, както признават самите изследователи, в тяхната схема не се вписват данните, отнасящи се до Азия, където изчезването на големите животни, според компютърните модели, не са свързани нито с човешката намеса, нито с промените в климата. Къде и защо са изчезнали азиатските мамути и носорози остава загадка.

Вълнист носорог. Илюстрация: news.softpedia.com

Саблезъб тигър. Илюстрация: news.softpedia.com

На лов за гигантски броненосец. Илюстрация: motherboard.vice.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !