Необясними облаци от анти-електрони в гръмотевична буря (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 май 2015 в 14:24 10952 0

Кредит НАСА

Учени в изследователски самолет, попаднал в горната част на ужасна гръмотевична буря, правят неочаквано откритие, което ще помогне да се обясни на тайната как възникват мълнииите във вътрешността на гръмотевичните бури.

Физикът Джоузеф Дуайър от Университета на Ню Хемпшир и негови колеги от Университета на Калифорния в Санта Круз и Технологичния Институт на Флорида Tech описват срещата си с бурята и невероятното си откритие в публикация в списание Физика на плазмата (Journal of Plasma Physics), разказва сайтът phys.org.

През август 2009 г., Дуайър и колегите му били на борда на самолета Gulfstream V на Националния център за атмосферни изследвания, когато случайно попадат в изключително силна гръмотевична буря и се натъкват на голям облак от позитрони (античастици на електроните), които не би трябвало да са там.

Проектът DC3, включващ разнообразие от въздушни и наземни инструменти за изучаване гръмотевичните бури. Схема: UCAR

Да се попадне на облак от позитрони, без други свързани с тях физически явления като гама излъчвания е напълно неочаквано, будещо недоумение и противоречащо на съвременното разбиране на физиката явление.

"Това, че сякаш от нищото, количеството позитрони около нас изведнъж се увеличиха повече от 10 пъти и че се образува облак около самолета е много трудно да се разбере. Наистина нямам добро обяснение за това", казва Дуайър.

Известно е, че бурите понякога се срещат гама лъчи, произведени от взаимодействието на двойки електрони и позитрони. Но появата на позитрони би трябвало да съвпада с голямо увеличение на количеството гама лъчи.

"Ние сме наблюдавали ярки емисии на гама лъчи заедно с позитрони," - казва Дуайър. "Но за първи път видяхме един облак от позитрони, а после още един позитронен облак около седем километра и чак след това наблюдавахме ярка излъчване на гама лъчи. А това няма като цяло много смисъл."

Физическият свят е изпълнен с нормалната материя и антиматерия. За всека "нормална" частица има античастица, както електрона и свързаната с него анти-частица, наречена позитрон, които когато се съберат, се анихилират взаимно и излъчват гама-лъчи. 

Едно възможно обяснение за внезапната поява на позитроните е, че самия самолет драстично е повлиял на електрическата среда на гръмотевичната буря, но това, казва Дуайър, би било много изненадващо. Възможно е също така изследователите да са открили някакъв особен вид електрически разряд във вътрешността на гръмотевичната буря, който включва и позитрони.

"Това е идеята за "тъмната мълния", която създава много позитрони," - казва Дуайър. - "В откритите от нас позитрони, може би наблюдавахме следа от тъмна мълния. Това е възможно, но нито едно от обясненията не ни удовлетворява напълно".

Тъмната мълния е екзотичен вид електрически разряд в гръмотевичните бури и е алтернатива на нормалната мълния. В тъмната мълния високоенергийни частици се ускоряват и произвеждат позитрони, които създават електрическо поле.

"Ние наистина не познаваме електрическата среда на гръмотевичните бури. Това позитронно явление може да ни разкаже нещо ново за това как се зареждат бурите и се създават мълниите, но нашето откритие определено усложнява нещата, защото не се вписва в картинката." - завършва Дуайър.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !