Нов прародител на хората е открит в Южна Африка

Наука OFFNews Последна промяна на 10 септември 2015 в 13:34 18941 0

Кредит John Hawks

Останки на новооткрития вид примитивен човек Homo naledi

Учени са открили останки на нов човекоподобен вид в погребална камера дълбоко в пещерна система в Южна Африка.

Откритието на части от 15 отделни скелета е най-голямото подобно откритие в Африка. Изследователите твърдят, че то ще промени начина, по който гледаме на предците на хората. Изследването, публикувано в списанието Elife показва също, че тези индивиди са проявявали ритуално поведение. Новия вид, който е бил наименован naledi е бил класифициран към род Homo, към който принадлежим и ние, хората.

Учените, които са направили откритието не са успели да датират точно останките, но ръководителя на екипа, проф. Лий Бергер (Lee Berger) обяви пред BBC News, че вярва, че те може да са едни от първите представители на рода Homo и може да са живели в Африка преди около 3 млн. години. Както и много други негови колеги и Бергер се опитва да избегне използването на конфликтния в последните години термин "липсващото звено" ("missing link"), но все пак той твърди, че naledi може да се разглежда като "връзката" между примитивните бипедални (двукраки) примати и хората.

Проф. Крис Стингър (Chris Stringer) от музея по естествена история описва новата находка като "изключително важно откритие".

"Това което виждаме през последните години е все повече видове човекоподобни същества, което предполага, че природата е експериментирала при еволюцията на човека и така са се получили няколко различни вида човекоподобни същества, възникнали паралелно в различни части на африканския континент. В крайна сметка само един от тези видове оцелял, за да даде начало на модерния човек, на нас."

Отидохме да видим лично костите, които се съхраняват в охранявана стая в университета Witwatersrand. Вратата на входа изглежда като врата на банков трезор. Докато професор Бергер заърта ръчката на вратата, той ни обяснява, че познанията ни за нашите най-ранни предеди се базират на части от скелети и на редки находки на черепи. В случая обаче той не ми показа части само от един, а от цели 15 скелета. Те са, както на мъжки, така и на женски индивиди на различна възраст от деца до възрастни. Откритието им е безпрецедентно и може да разкрие как първите хора са еволюирали в Африка

"Можем да разберем всичко за този вид," обяснява проф. Бергер, докато се разхождаме край останките на Homo naledi. "Ще разберем кога са се отбивали децата им, кога са се раждали и как са се развивали, скоростта им на развитие, разликата между мъжките и женските индивиди, докато са се развивали от бебета, през детството, до зрелостта и как са остарявали и умирали."

Бях изумен, когато видях колко добре запазени са костите. Череп, зъби и крака - изглеждаха така сякаш са принадлежали на човешко дете - въпреки, че скелета е на възрастна женска. Ръката и също изглеждаше точно като човешката, заедно с пръстите, които са леко извити подобно на тези при маймуните.

Homo naledi е различен от всеки друг пра-човек откриван в Африка. Имал е много малък мозък - с размера на горилския - и примитивен пелвис и рамене. Но е класифициран в същия род като нас, поради формата на черепа, сравнително малките зъби и характерните дълги крака и оформени стъпала.

"Видях нещо, което никога не съм вярвал, че ще видя в кариерата си," разказва проф. Бергер. "Беше момент, за който дори 25 години стаж като палеоантрополог не можеха да ме подготвят."

Един от най-интригуващите въпроси е как са се озовали тези ценни останки там?

Посетихме мястото на откритието, пещерната система Rising Star, на около час с автомобил от университета в район известен като Люлката на Човечеството. Пещерата води до тесен подземен тунел, през който част от екипа на проф. Бергер са се провирали по време на експедиция спонсорирана от National Geographic Society. Тунелът бил толкова тесен, че за експедицията били подбрани само слаби жени. Те пропълзяли внимателно през тъмнината, осветена само от техните челници и след около 20 минути открили подземна камера съдържаща стотици кости.

Сред тях била и Марина Елиът (Marina Elliott). Тя ни показа тесния вход към пещерата и ни описа как се е чувствала, когато за пръв път зърнала камерата. "Първия път, когато отидох на мястото на разкопките бях толкова очарована, колкото сигурно е бил и Хауърд Картър (Howard Carter), когато е отворил гробницата на Тутанкамон - намираш се заклещен в ужасно тясно място и изведнъж пред теб се разтваря това пространство и виждаш всички тези изумителни неща - беше невроятно," разказва тя.

Екипът учени , които открили останките на Homo naledi, бил съставен само от фино-изваяни мадами, поради изключително тесния тунел водещ до подземната камера, където е направено откритието. Снимка: John Hawks

Елиът и нейните колеги вярват, че това, което са открили е погребална камера. Изглежда, че Homo naledi са пренасяли телата на починалите дълбоко в пещерната система и са ги разполагали в тази камера - вероятно в продължение на поколения.

Ако се окаже вярно, това говори, че naledi са проявявали ритуално поведение, вероятно свързано със символизъм - нещо, което до този момент се свързваше с много по-късни находки на древни хора в рамките на последните 200 хил. години.

Проф Бергер твърди: "Налага се да се замислим много сериозно над това какво точно ни прави хора. Дали не сме грешали през цялото това време по отношение на типа поведение, което смятаме за уникално само за модерния човек? Дали не сме наследили това поведение от много по-отдавна и дали това не е нещо, което дори най-ранните ни предци са правели?"

Проф. Бергер смята, че откритието на това създание, което има микс от белези характерни и за модерните и за примитивните представители на рода Homo, може да накара учените да преосмислят дефиницията на това какво е да си човек.

Други учени работещи по темата, като професор Стингър (Stringer), смятат, че neledi все пак трябва да бъде отнесен към примитивните хора. Но той е съгласен, че настоящите теории трябва да се преосмислят и че едва навлизаме в богатата и сложна история на човешката еволюция. 

Източник: BBC News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !