Открито е бебе динозавър

Недялка Аценова Последна промяна на 16 февруари 2016 в 10:30 6057 0

Кредит phenomena.nationalgeographic.com

Реконструкция на бебето динозавър цератопс.

През 2010 е открит скелет на Chasmosaurus на северния бряг на р. Червен елен във Формация „Динозавърски парк”, Албърта, Канада.

„За първи път имаме пълен скелет на бебе цератопс” – казва откривателят му проф. Кюри от Университета на Албърта. „Преди имахме само отделни кости, която даваха идея как тези животни би трябвало да изглеждат като млади, но никога досега не успявахме да съберем всички парчета. Всичко от които имахме нужда е един образец, който да събере всички парчета. Сега го имаме.”

Съчленени скелети от фосилни гръбначни под 100 кг се откриват рядко на това място, макар че са откривани отделни елементи и части от черепи. От образеца, намерен лежащ на лявата си страна, липсват само предните крайници, гръдните пояси и крайните опашни прешлени. Въпреки че доста от костите на дясната страна са отделени преди покриването му с пръст, скелетът е като цяло непокътнат и са запазени отпечатъци от кожа на десния хълбок.

Предполага се, че динозавъра е бебе поради няколко причини. Общата му дължина е приблизително 1,5 метра, тежи под 100 кг, което го прави най-малкия съчленен скелет на цератопс. Също така – незрелите черепни кости, непълно сливане на кръстните прешлени, отворените невроцентрални шевове по дължината на гръбначния стълб, липса на сливане между опашните ребра и прешлени, слабо формирани стави между костите на крайниците и множество други характерни белези на младите животни доказват, че това е незрял цератопс.

Източник: A juvenile chasmosaurine ceratopsid (Dinosauria, Ornithischia) from the Dinosaur Park Formation, Alberta, Canada

Цератопсите са група от големи, ходещи на четири крака, растителноядни динозаври, еволюирали през късната креда, срещащи се само в западната част на днешна Северна Америка. Лесно се разпознават заради своята черепна украса от носни и посторбитални рога и яка; тези структури имат голямо морфологично различие помежду си и представляват най-големите черепни структури, еволюирали някога. Едно от вероятните обяснения за наличието на тези структури е за защита срещу хищници, макар че са сравнително крехки при доста видове.

Най-вероятното обяснение е, че може би са служили като вторични полови характеристики, които са показвали при вътревидови битки. Въпреки своето ограничено съществуване, тази група има едни от най-добрите фосилни залежи от всички динозаври. Именно в това се изразява голямото разнообразие в морфологията на рогата и яката. Цератопсите често са откривани в масови гробове с други видове, което предполага, че вероятно са живеели на големи стада.

„Една от най-големите ползи е, че сега може да разглеждаме различните телесни пропорции на Chasmosaurus, докато расте”, обяснява проф. Кюри. „Сега имаме изходна точка – бебето, с което можем да сравняваме всички други образци от този вид и от това сравнение можем да изчислим размерите, телесните тегла и възрастта за другите видове цератопси. Можем да започнем да запълваме липсващите парчета.” Професор Кюри казва, че тази нова публикация носи изключителна стойност не само за палеонтологичните изследвания, но също и за разбирането на историята на живота, биомасата, структурата на популациите, скоростите на растеж, разнообразието и физиологията на тези животни. „Освен ако нямаш основната анатомична информация, тези изчисления всъщност се превръщат в налучкване.”

Източник: A juvenile chasmosaurine ceratopsid (Dinosauria, Ornithischia) from the Dinosaur Park Formation, Alberta, Canada

Той казва, че най-голямата изненада е при сравняването на формите и пропорциите с възрастните Chasmosaurus. „Не се и съмнявам, че едно бебе ще има доста по-къса яка сравнена с черепната му дължина, отколкото един възрастен. Но също така се вижда, че има и друга форма. Сега с цялостен скелет на млад индивид, при който костите са свързани една с друга, можем да видим, че при Chasmosaurus гърба на яката не е широк и квадратен, както при възрастния. Всъщност яката се стеснява към гърба и вместо да бъде плоска на върха, тя е извита и ръба минава през средата ѝ” – казва Кюри. „Много по-различно е, отколкото очаквах.”
Бебето динозавър е изложено в Динозавърския провинциален парк, в Университета на Албърта.

Горната картинка е снимка на на скелета на бебето динозавър, а долната – възстановка как е изглеждало. Източник: National Geographic


Използвани източници:

A juvenile chasmosaurine ceratopsid (Dinosauria, Ornithischia) from the Dinosaur Park Formation, Alberta, Canada

A new horned dinosaur reveals convergent evolution in cranial ornamentation in Ceratopsidae.

Charting the growth of one of the world's oldest babies

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !