Птици разкриват еволюционното значение на любовта

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 септември 2015 в 14:49 21618 0

Защо хората са толкова претенциозни, когато стане въпрос за размножаване? Дълго ухажване, нервни флиртове, притеснително сватосване от приятели, унизителни отхвърляния и само понякога - късмет. Защо е толкова сложно? Защо е нужна тази загуба на време и енергия, вместо просто да се "размножим"? Каква е еволюционната гледна точка за всичко това?

Едно ново проучване, публикувано на 14 септември в списание Open Access PLoS Biology може би дава отговор, разказва Science Daily.

По етични ограничения не може да се направи анализ на съотношението разходи / ползи от любовта за случая на Хомо Сапиенс.

Новото проучване от Малика Иле, Барт Кемпаниерс и Волфганг Wolfgang Фостмайер (Malika Ihle, Bart Kempenaers, Wolfgang Forstmeier) от Института Макс Планк за орнитология, Германия, описва елегантен експеримент, който показва последиците от избора на половинка.

Немските биолози са разкрили еволюционния смисъл на любовта, наблюдавайки поведението и размножаването на няколко двойки птици, зеброви амадини (Taeniopygia guttata).

Експериментът напомня станалите популярни и у нас Speed Dating (бързи срещи) - учените пуснали две дузини самки в голяма клетка с аналогичен брой самци и оставили птиците свободно да си "пообщуват" една с друга, докато не си изберат "половинка". Амадините са без ясни стандарти за красота и женските никога не избират един и същ тип мъжки, водени от някакви вътрешни идеали, което ги прави подобни на хората.

След това биолозите разделили на две равни групи двойките птици - в едната от тях амадините заживели в семейства с партньора, който те си избрали. За другата половина, обаче, авторите са постъпили като строги викториански родители, разделяйки щастливите двойки и насилствено свързвайки ги с други.

Наблюденията на техния по-нататъшен семеен живот са показали, че щастието в семейния живот се отразява на броя на оцелелите пилета, броя на неоплодените, разбити и загубени яйца, както и броя на преждевременните смъртни случаи.

По-специално, в щастливите семейства амадини се раждат и оцеляват 37% повече пилета и има около три пъти по-малко "празни", счупени и изгубени яйца. При насилствените бракове умират значително повече пилета през първите два дни след раждането. Причината за това е, че самците, които не изпитват чувства към самките са много по-малко склонни да се грижат за потомството, отколкото техните събратя от щастливите двойки птици.

Този факт разкрива причината за любовта - способността да се произвежда повече потомство. Това е сериозно еволюционно предимство, което е позволило на предците на амадините, способни да изпитват любовни чувства, да увеличат максимално шансовете за предаване на техните гени и да изместят събратята си, които нямат такива умения. 

Звучи познато, нали? Затова вероятно хората полагат толкова усилия в избора на партньор - за да се удължи периода на взаимна зависимост, през който децата ще се нуждаят от подкрепата на родителите си. Всъщност резултатите на това проучване са в съответствие с някои изследвания върху разликите между браковете по любов и уговорените бракове в човешкото общество.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !