Раздадоха наградите „Изобретател на годината” – 2014

Наука OFFNews Последна промяна на 26 януари 2015 в 17:17 3904 0

Изобретения, свързани със здравето на човека и природата и със сигурността и индустрията, получиха наградите на Патентното ведомство и Съюза на изобретателите на тазгодишната церемония „Изобретател на годината” – 2014.

За 2014 година изобретателският Оскар беше връчен на проф. д-р Сия Лозанова и акад. Чавдар Руменин от Института по системно инженерство и роботика при БАН. Двамата наградени само за една година имат признати 10 високоефективни патенти за изобретения, които се отнасят до микросензори на Хол, които бяха отличени в категория „Електротехника и електроника".

Тези сензорите са приложими навсякъде, където има магнитно поле – от нарушенията в структурата на хемоглобина в резултата на ебола и HIV вирус, през системите за сигурност в къщата и автомобила. Вършат работа при интелигентна пералня, климатик и печка, както и при роботите за антитероризъм. Новите сензори нямат аналог и са пробив в микроелектрониката.

Снимка: сайтът на Патентно ведомство

Владко Панайотов и Маринела Панайотова за три техни изобретения в категория „Химия и биотехнологии” -Методи за очистване на отработени газове от вредни емисии и Метод и устройство за третиране на металургични и флотационни отпадъци и бедни руди на цветни метали. И трите изобретения имат висок екологичен и икономически ефект. Те превръщат вредните емисии в нетоксични продукти, пестят енергия и намаляват разходи.

Те превръщат вредните емисии в нетоксични продукти, пестят енергия и намаляват разходи. Трите изобретения имат висок екологичен и икономически ефект. Могат да послужат при мерките, които Европа предвижда за намаляване на емисиите от парниковите газове от различни транспортни средства. ю

Принос за индустрията имат наградените 3 изобретения в категория „Машиностроене и строителство“ на Лъчезар Стоев и Стоян Христов. Те са "Метод и машина за шлифоване на стъпални валове", "Метод и машина за шлифоване на ротационни повърхнини", "Люнет за надлъжно шлифоване". С тях се постига висока точност и еднородна грапавост на повърхнините при надлъжно шлифоване на ротационни детайли.

Наградите се присъждат за трети път и отличават най-големите постижения на българските изобретатели през годината. За номинациите се състезаваха 66 патента, издадени през 2013 г. Девет от тях – по три в категория, бяха номинирани като най-значими. Традиционно номинациите са в три категории: химия и биотехнологии, електротехника и електроника, машиностроене и строителство.




Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !