Редки и непознати български телевизори и радиоапарати

Антон Оруш Последна промяна на 22 април 2015 в 10:00 12105 0

Радиотелевизионен шкаф "Балкан"

Между познатите и широко разпространени радиограмофони и телевизори, които близкото минало ни завеща, съществуват и по-редки модели. Някои от тях дори не са влизали в масово производство или са били в изключително малка серия, достъпни само за някои хора и поради това е изключително трудно да се намерят.

Успяхме да намерим изброени, снимани и разказани подобни апарати. Можете да си представите с каква тръпка ги разгледахме – поне аз като колекционер бях във възхита! Повечето от тях са мащабно постижение на мебелната промишленост, а конструктивно представляват съчетание от няколко апарата.

Снимките са от 1964 г., а апаратите са производство на Слаботоковия завод "Ворошилов" в София.

РАДИОШКАФ ТИП Н10


"Той е предназначен за онези, които искат да получат елегантна домашна мебел с отлични технически качества, като същевременно това не струва много средства". Шкафът представлява удобно съчетание на радиоприемник тип Симфония 10, четирискоростен грамофон за обикновени и микроплочи, и басрефлектор. В корпуса съществува също така специална ниша за съхранение на грамофонни плочи.

Съставът е 8 лампи и 2 германиеви диода, 1 селенов изправител; 9 АМ/11 ЧМ кръга; дълги, средни, два обхвата къcи и ултракъси вълни; луха за разливане на обхват К2; индикатор за настройка; вградена въртяща се феритна антена и дипол за УКВ; отделно плавно регулиране на ниски и високи тонове; клавишен тонрегистър с четири положения; високоговорители 1 х 1,8 вата и 2 х 1,5 вата, вградени в басрефлекторно устройство; възможности за включване на магнетофон и външен високоговорител
Размери 113 х 85 х 41 см
Шкафът е от орехов фурнир (натурален или полутъмен) или от яворов фурнир (полутъмен). Дебелината на плотовете е около 1,8 см.
Радиошкафът се произвежда в два варианта по отношение на УКВ обхвата:
Тип Н10-О с обхват 67,5 мхц – 73 мхц (по OIRT)
Тип Н10-С с обхват 88-100 мхц (по CCIR)



РАДИОШКАФ Н10 СТЕРЕО


"Превъзходен във всяко отношение" – такава е такава е точната характеристика на това особено сполучливо съчетание от стереофоничен радиоприемник Симфония 10 стерео с четирискоростен грамофон. В шкафа е предвидено специално място за поставяне на ролков магнетофон, а също така и ниша за съхранение на грамофонни плочи и магнетофонни ролки. Двете групи високоговорители, разположени в раздалечени басрефлекторин камери, осигуряват безупречен в тоново отношение стереофоничен ефект.

Елементната база е: 9 лампи + 2 германиеви диода + 1 селенов изправител; 9 АМ/11 ЧМ кръга; дълги, средни, два обхвата къси и ултракъси вълни; лупа за разливане на обхвата КВ(2); индикатор за настройка; вградена въртяща се феритна антена и дипол за УКВ; отделно плавно регулиране на ниски и високи тонове; клавишен тонрегистър с четири положения; възможност за включване на стеремагнетофон и стереобаланс за далечно регулиране на двата канала.
Високоговорители: 4 броя по 3 вата. Четирискоростен грамофон.
Размери: 180 х 85 х 45 см.
Шкаф от орехов фурнир (натурален или полутъмен) или от яворов фурнир (натурален). Дебелина на плочите – ок. 1,8 см.
Радиошкафът се произвежда в два варианта в зависимост от УКВ обхвата:
Тип Н10-St-O: 64,5-73 мхц (по OIRT)
Тип H10-ST-C: 880-100 мхц (по CCIR)

ТЕЛЕВИЗОР КРИСТАЛ Т59-22

Това е специална версия на Кристал 59 с повишени звукови параметри. Видът му е, струва ни се, единствен за българската тв промишленост по това време.


Обикновеният Кристал Т59-20

Притежава акустично гнездо от басрефлекторен тип, подобно на луксозен раиоприемник. "Конзолното му изпълнение го прави едно необходимо допълнение към мобилировката на Вашия дом"

Радиолампи – 18 + 7 германиеви диода + 1 селенов изправител; кинескоп AW59-90; ключово регулиране на усилването; автоматика на яркостта; дефазатор на смущенията; автоматична поддръжка на размерите на изображението; стъпално регулиране на честотната характеристика на видеоусилвателя и НЧ канала; компенсирано усилване на звука; гасене на обратния ход и цветното петно; 3-ватор широколентов перманентен, елиптичен, екцентричен високоговорител; захранване 220 волта; консумирана мощност 180 вата.
Размери на кутията 610 х 1010 х 430 мм; тегло – 40 кг
Приемникът се изработва по нормите на CCIR.



Кристал Т59-22

ГОЛЯМ РАДИОТЕЛЕВИЗИОНЕН ШКАФ БАЛКАН

Става дума за ограничен брой (около 40) подобни апарата, комбиниращи телевизор Кристал Т59-20, радиоприемник Симфония 10 и четирискоростен грамофон в един корпус. Смята се, че са поръчани от Тодор Живков за подаръци извън България.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !