Учени създадоха материал, който се самовъзстановява

Наука OFFNews Последна промяна на 12 януари 2016 в 13:35 22240 0

Учени от университета Райс са изобретили адаптиращ се материал, който може да се самовъзстановява, съобщава Esciencenews. Не само това - той може да възстановява своята форма и твърдост след огъване или удар.

Новият материал е наречен SAC (от английски - self-adaptive composite; самоадаптиращ се композит).

Той съдържа лепкави гумени топчета с диаметър един микрон, който оформят твърда матрица.

Учените са го създали чрез смесването на два полимера и разтворител, който се изпарява при награвяне, оставяйки след себе си поресто вещество от лепкави сфери.

Когато е нарушена, матрицата бързо се възстановява многократно. Подобно на гъба, веществото възстановява оригиналната си форма след натиск.

Другите "самовъзстановяващи се" материали съдържат течност в твърди обвивки, които изпускат своето "лечебно съдържание", когато се спукат. "Те са много хубави, но ние искахме да предложим повече гъвкавост", обяснява Пей Донг (Pei Dong), също член на изследователския колектив. "Ние искахме биомиметичен материал, който може да се променя, както и неговата вътрешна структура, за да се адаптира към външна стимулация и това можеше да се осъществи чрез вкарването на повече течност. Искахме обаче течността да е стабилна вместо да се движи безконтролно", добавя той.

Ръководителите на изследването Пуликъл Аджаян (Pulickel Ajayan) и Джън Лоу (Jun Lou) предполагат, че тяхното откритие ще е полезен биосъвместим и устойчив на дефекти материал за инженерството.

SAC би бил много полезен при изработката на рамки за очила, както и корпуси за новите техногични устройства.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !