Curiosity засне богата на желязо планина в кратера Гейл

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 октомври 2015 в 08:21 2923 0

Кредит NASA / JPL-Caltech / MSSS

Снимката на планината Шарп.

Марсоходът Curiosity засне фрагмент от планината Шарп на Марс. На преден план на снимката на разстояние три километра от камерата се виждат високи планински вериги, богати на хематит и железен оксид.

Зад тях - хълмове от глинести минерали, зад които се крият загладени планини от сулфатни минерали, съобщава сайтът на НАСА.

Това изображение е съставено от снимки, получени от НАСА на 9 септември 2015. 20 дни след това, на 29 септември Curiosity започна своето осмo сондиране на Марс и петото в планината Шарп. Curiosity проби в скалата сондаж с дълбочина от 65 мм. Скалните проби са проучвани в течение на седмица от научните инструменти CheMin (Chemistry and Mineralogy X-Ray diffractometer) и SAM (Sample Analysis at Mars) на роувъра.

Изследователският екип на марсохода се надява да сравни пробите от пясъчниците, добити в различни райони и по разликите в химичния състав да определят вероятността за минали взаимодействия с вода.

Според учените разнообразието от минерали в тази част на планината Шарп е свидетелство за активните процеси в атмосферата на древния Марс, свързани с въздействието на водата и вятъра върху скалите. В близко бъдеще марсоходът Curiosity трябва да започне да проучва заснетия участък от планината Шарп на Марс.

В момента Curiosity се намира на ниските склонове на планината Шарп в пясъчен район. Планината Шарп е централният връх на кратера Гейл с височина около 5.5 км. Кратерът има диаметър над 150км, а възрастта му се оценява на 3,5 милиарда години. Дъното му е изпълнено с множество ерозирани седиментни скали. В древни времена, най-дълбоката част на кратера, много вероятно, се е пълнела с вода. 

През август 2012 г. Curiosity се приземи в северната част на кратера. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !