New Horizons: На Плутон има вулкани, бълващи лед

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 ноември 2015 в 07:28 5185 0

Кредит НАСА

За повече от 50 вълнуващи открития за Плутон, включително ледени вулкани, докладва научният екип на New Horizons тази седмица по време на 47-мата годишна среща на Американското астрономическо общество.

Когато светът вижда Плутон за първи път отблизо през юли, всеки е очаквал да види "безжизнен" ледения свят, но той се оказа изненадващо разнообразен и активен. 

"Трудно е да си представим колко бързо се промениха нашите възгледи за Плутон и луните му през последните години. Получавайки такова количество нови научни данни, Плутон се превърна в "звездата" на Слънчевата система", - заяви главният изследовател на мисията Алън Стърн.

Едно от най-големите постижения за екипа геолози на New Horizons е създаването на висококачествени 3D топографски карти. След анализ на картите, екипът открил две много характерни планини близо до южния полюс на Плутон. По-нататъшният анализ показва, че тези планини вероятно са били активни в близкото геоложко минало, действайки като криовулкани - вулкани, които бълват лед вместо лава.

Източник: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Наскоро представените от НАСА изображения показват двете планини, неофициално наречени Райт Монс и Пикар Mons, са много обширни - до 160 км диаметър. Върховете на Пикар Mons се издигат на около 6 километра над повърхността и се намират точно зад денонощната граница, така че единствените снимки, които имаме са направени по здрач. Райт Mons е само 3.5 километра висока и двете планини са приблизително кръгли в основата си с дълбока вдлъбнатина на върха и много приличат на земните вулкани.

Вулканите на Плутон, за разлика от тези на вътрешните планетите от земен тип, най-вероятно извеждат от недрата на планетата разтопени суспензии на вещества като вода, азот, амоняк или метан.

Ако астрономите успеят да докажат, че това са ледени вулкани, това ще бъде едно от най-значимите открития, направени от New Horizons, защото нищо подобно досега не е било наблюдавано във външната Слънчевата система. Наистина Енцелад има ледени гейзери, но изхвърленият материал идва от пукнатини по повърхността на спътника, не от активни вулкани.

Екипът все още само неофициално ги нарича криовулкани, тъй като са необходими допълнителни изследвания. Но Оливър Уайт (Oliver White), научен сътрудник на мисията New Horizons, заяви по време на пресконференция, "Когато видите планина с голяма дупка в горната част, може да си помислиш само едно. И като човек, който направил своята докторска дисертация на тема вулканична морфология, не мога да не видя вулкани".

Активен 4 милиарда години

Наред с наличието на потенциални криовулкани, учените са били изненадани да открият, че Плутон има много дълга история на геоложката дейност с различни повърхностни възрасти. А за това учените съдят по броя на кратерите - по-голям брой попадения означава по-стар район. По този критерий Плутон има някои области, оформени непосредствено след образуването на планетата преди около 4 милиарда години. В същото време, в други области, като най-гладките ледени полета на равнината Спутник са само около 10 милиона години, което означава, геоложки погледнато те са "родени вчера". Липсата на кратери в тази област показват, че Плутон е бил активен през голямата част от своята история. 

Източник: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Кое е това, което движи цялата тази дейност? Учените смятат, че активността, която наблюдаваме, е резултат от вътрешен източник на топлина като радиоактивното разпадане на елементи, останали от формирането на Плутон преди повече от 4,5 милиарда години. Това поддържа достатъчно вътрешна топлина, за да се топи леда. От повърхността, покрита с летливи ледове, не идва толкова топлина, колкото от разтопената скала. Поради естеството на екзотичните ледове, може да се получи забележим ефект с малко топлина.

Нестройната компания на Плутон

Другото откритие, което е обсъдено по време на срещата, хвърля светлина на необичайната система от спътници на Плутон и техните необикновени свойства. Например, почти всяка луна в Слънчевата система - включително Луната на Земята - се върти синхронно, само с едното си "лице" към планетата. Но това не е характерно за Плутон.

Малките спътника на Плутон се въртят много по-бързо. Например Хидра - най-продълговатата луна на Плутон - се върти около оста си 89 пъти за един период на обиколка. Учените смятат, че този период на въртене около оста си, може да е променлив, защото Харон има силно гравитационно влияние, което също принуждава спътника да нарушава синхронния си режим на въртене.

Освен това получените снимки на спътниците на Плутон показват, че най-вероятно по-голямата част от тях са резултат от сливането на два или повече малки спътници.

Досега New Horizons и Плутон ни поднесоха не малко изненади, а това е само началото, защото са изтеглени само 20% от данните. И вероятно има още много, което да си струва очакването

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !