Човекът, който може да мести цели сгради сам

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 януари 2015 в 06:53 38872 8

Това видео е за всички, които смятат, че древните ни предци са чакали извънземните да им свършат работата, да им построят Стоунхендж и пирамидите. Всъщност, дали тези наши съвременници не трябва да се замислят защо на толкова развита цивилизация, успяла да стигне нашата планета, ѝ трябва да се бъхти да трупа камъни, вместо да остави послание върху някакъв далеч по-технологичен материал? Но това е друга тема.

На видеото един обикновен човек, който дори не изглежда особено як, сам мести огромни масивни блокове, които тежат около 10 тона, използвайки само "технологията", която е била достъпна на древните - прости въжета, лостове и клинове.

Ето какво разказва Уолингтън (W.T. Wallington), човекът от видеото:

Как започна всичко

"Аз съм пенсиониран дърводелец с 35-годишен опит в строителството. В моя практика през годините много пъти се налагаше да импровизирам, за да си свърша работата.

Веднъж, преди около 20 години, трябваше да се отстранят няколко 500-килограмови нарязани бетонни блокове от съществуващ етаж. Проблемът бе, че не разполагахме с машина, която може да достигне до блоковете. Единственото очевидно решение бе да се надробят блоковете на по-малки парчета с чук и да ги изнеса с ръчна количка. За мен това изглеждаше прекалено много труд и време, така че реших да импровизирам. (Винаги сме смятали, че мързелът е двигател на прогреса - бел. пр.)

Използвах няколко камъка и лост за да преместя блоковете до място, което може да се достигне от машината, която да ги изнесе. След като го направих няколко пъти, усвоих техниката и ставаше все по-лесно и по-бързо. Това преживяване ме накара да разгледам възможността, хората да са използвали такава техника преди да се появи съвременната техника.

Следвайки инстинктите си

Девет години по-късно, след като се пенсионирах, реших да продължа проучването си. Докарах в къщи един еднотонен блок от работата си. Като се прибрах у дома, използвах моите си техники, за да го разтоваря от камиона. След това сам местех блока из двора без много усилия. По това време, семейството ми бе заинтригувано какво е станало на "лудия им баща" "този път".

След няколко дни реших, че моят еднотонен блок вече не е предизвикателство, така че направих няколко по-големи блока, за да си поиграя с тях. В рамките на няколко месеца, ги местех, търкалях, обръщах и трупах един върху друг.

Открих, че сам човек лесно може да премества 1-тонен блок на 100м разстояние за един час с малко усилия и 5-тонен блок на 20м за час. Успях да изправя два 2.5-метрови еднотонни блока и да поставя отгоре им друг еднотонен блок. Това отне около два часа на блок. Открих, че тази задача е по силите на сам човек, без помощта на колела, ролки и всякакъв вид повдигателни съоръжения.

Уолингтън пред самостоятелно построения от него Стоунхендж без никакво подемно оборудване.

Проверка на техниката

Една година след началото на проекта ми, трябваше да се премести плевнята на сина ми заради подялба на имот. Реших да подложа моята техника на изпитание. Дървената сграда беше 9 х 12 м и висока 5 м. Тежеше над 10 тона. За преместването на сградата, трябваше да се добавят още 5 тона крепителни елементи и армировка.

Условията не бяха добри. На първо място, теренът бе кален и можех да работя само няколко часа на седмица. Ако работех сам, установих, че ще мога да местя сградата със скорост от около 2м на час. С помощта на сина ми удвоихме скоростта. След 40 човекочаса труд, преместихме сградата на 61 м (200 фута).

Тази сграда е преместена на 60м без колела и ролки, само с помощта на познанията по физика на пенсионирания дърводелец Уолингтън.

Опитите за решаване на загадките

В продължение на много години хората са се опитвали да разгадаят мистерията на египетските пирамиди, някои дори твърдят, че има извънземна намеса. Винаги съм се радвал на предизвикателството на мистерията и знам, че извънземните нямат нищо общо с древното строителство. Подобни работи са извършени на различни места на земята и по различно време и изискват по-точно обяснение. Вярвам, че работата е извършена от квалифицирани лица. Открих, че това може лесно да се направи като се използват само прости инструменти и физика.

Инструментите

Аз открих, че за преместването на големи тежести са нужни само обикновени дървени инструменти и тежести. Никакви метални инструменти или съоръжения не са необходими. Не е нужно да се повдига тежестта за да се премести от едно място на друго. Каменните блокове имат отлични опорни и осови точки.

Как да използваме физиката

Открих, че колкото е по-тежък един обект, толкова е по-лесно да се балансира. Тъй като масата се подчинява на законите на физиката, тя се съпротивлява на движението, а след като започне да се движи, се съпротивлява на промените.

Също така, обектът лесно може да се завърта и да остава стабилен, ако центърът на тежестта му е близко до точката на въртене. По-голямата тежест води до по-голяма инерция, а колкото е по-голяма инерцията, толкова камъкът е по-стабилен, по тази причина с по-тежки блокове се работи по-лесно.

Използват се допълнителни тежести или лостове за да може блока да бъде наместен така, че тежестта да е разпределена върху повече от една опорна точка.

При хоризонтално преместване опорната точка е и ос на въртене. Тъй като не се използват лостове под обекта, това не пречи на движението му. При различните класове лостове, лостът винаги е в контакт с опорната точка, приложената сила и товара.

Когато използвам лоста или тежестта като приложена сила, лостът е в контакт само с товара, а натоварването се поема само от опората. Ето защо, товарът е моят лост. Има доказателства по целия свят, че древните мегалити са имали опори. Аз прекарах години в преоткриване на забравените технологии на древните ни предци. В отговор на най-известния цитат на Архимед "Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост и аз ще повдигна Земята". Аз бих отговорил с  "Дайте ми две опорни точки и аз също мога да се преместя Земята". 

Класове лостове

Съгласно книгите по физика, "лостовете са разделени на три класа на базата на относителните позиции на приложената сила, опорна точка (ос) и товар. Лостове, при които приложената сила и товарът са разположени от двете противоположни страни на оста са клас 1. Ако входящата сила и товарът се намират от една и съща страна на опорната точка, лостът принадлежи към клас 2 или 3".

В техниката, която използвам за моите демонстрации, товарът се носи директно от оста, а входящата сила се прилага върху товара.

Схема и изчисления на Уолингтън. www.theforgottentechnology.com  

Играта продължава

От юни, 2003г Уолингтън, заедно синовете си Джим и Ед правят полигон за изпитване и демонстрация на древните технологии за преместване на огромни каменни блокове.

Основният тип блокове тежат 8.7 тона. Блокът за противотежест, който е необходим, за да се придвижват основните блокове, тежи 1 тон. Малкият блок за противотежест тежи 136кг. 

Уолингтън демонстрира техники, които според него вероятно са използвали и древните строители.

Египетските пирамиди? Нищо особено.

Уолингтън е уверен, че е разгадал тайната на изграждането на египетските пирамиди. Конструирал е подемник, който е нарекъл "египетски". Той може да се види на видеото долу. На него находчивият експериментатор повдига над 80кг на височина 3 м за 6 секунди, създавайки над 1.2 конски сили.

Уолингтън изчислил, че ако се използва тази подемната техника в Голямата пирамида по време на строителството, ще са необходими двадесет и седем мъже за да се издигне 2.3 -тонен блок на 30м височина за минута.

За Голямата пирамида Уолингтън предполага, че може да построи подобен подемник от 200 конски сили, но при непрекъсната работа на 40-часова работна седмица, 50 седмици в годината, за 25 години, ще е необходим подемник само от 20 конски сили.

"..без помощ от левитация", добавя изобретателят.

Все пак, на сайта си, Уолингтън предупреждава: "Авторът не препоръчва да опитвате това предвид очевидните опасности при работа с големи тежести".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.02 2016 в 23:50

Когато пратим хора на Марс за да правят колония там, според вас те ще чакат 4 години да им пратят материали нужни за построяването на база и всичко необходимо, или ще ползват материали от самата планета. И защо си мислите, че пирамидите са направени, като послание за нас? :)

07.02 2016 в 12:34

Мдааа мого умници и разбирачи а пък робството още не си е отишло в 21в само дето е станало по-рафинирано и така де иначе как ще си правят разни експерименти..........

07.02 2016 в 02:01

Дъч, нямаш си идея к'ви неща могат да се правят с вода. :)

27.01 2015 в 10:13

Нека този чичко първо се опита да обясни и демонстрира как се реже, пробива и шлифова гранитен къс с каменни или медни брадвички
---------------
Този чичко ти е показал един начин да бъде свършено нещо, което ти мислиш за невъзможно. И нормално да го мислиш, след като нямаш умствения капацитет да го разбереш. А за дялането някой ден ще се намери друг чичко, който да преоткрие древните техники. Хората не са станали умни или мъдри в 20 век. Просто в древни времена все още не са имали начина да съхранят мъдростта си освен чрез предаването и на други хора. И когато по пътя нишката се прекъсне са се губили знанията. Сега имаме начин да съхраняваме знанията и дори хора като теб имат възможността да се ползват от тях, въпреки че не знаят за какво!

26.01 2015 в 08:49

Ахахах, Дъч , блаженни са. Глупците като тенщбе, нали :))) И за Галилей са говорили такива умници като тебе, дето се страхуват от непознатото

25.01 2015 в 21:36

Поредната глупост! Някой се опитва да влезе в новините. Нека този чичко първо се опита да обясни и демонстрира как се реже, пробива и шлифова гранитен къс с каменни или медни брадвички, след което може и да поспорим за размери, пренасяне и геометрия! :))

25.01 2015 в 20:57

https://www.youtube.com/watch?v=s-b609_uaBg

25.01 2015 в 18:20

"Всъщност, дали тези наши съвременници не трябва да се замислят защо на толкова развита цивилизация, успяла да стигне нашата планета, ѝ трябва да се бъхти да трупа камъни, вместо да остави послание върху някакъв далеч по-технологичен материал? "

Щото ако бяха оставили флашки, изниква друг проблем за разчитането на посланията.
A камъните не се плашат от намокряне, студ, жега и т.н.