Компания с руско финансиране разработи уникален метод за термоядрен синтез

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 юни 2015 в 17:17 7144 1

Кредит www.alternative-energy-action-now.com

Мистериозната компания Tri Alpha Energy Inc. с руски капитали представи успешен метод за термоядрен синтез - технология, възпроизвеждаща процесите в Слънцето и звездите.

От шепата стартъп компании, които се опитват да овладеят термоядрената енергия чрез нетрадиционни методи, Tri Alpha Energy Inc. винаги е била загадка. Публикува малко, без собствен уебсайт, но очевидно разполага с много пари. Миналата година бе обявено, че в съвета на директорите й е самият Анатолий Чубайс, бивш вицепремиер на Русия. И въобще, тази базирана в Калифорния компания, финансирана с руски пари, винаги е била обект на любопитство и спекулации.

Миналия месец Tri ​​Alpha разкри малко от резултатите си в две статии в Physics of Plasmas и Nature Communications, съобщава Science.

Излиза, че Tri ​​Alpha е усъвършенствала своя линеен реактор за управляем термоядрен синтез. Този реактор е показал 10-кратно подобрение в сравнение с други по-стари устройства.

Технологията на термоядрения синтез се стреми да възпроизведе процесите, даващи енергия на Слънцето и звездите. За да се осъществи това е необходимо атомите се загреят до огромни температури (над 150 милиона градуса по Целзий) , така че техните ядра да се сблъскват взаимно с достатъчно сила, за да се преодолее взаимното им отблъскване, т.е. трябва веществото да се превърне в плазма и да започне синтез на тежки ядра от по-леки като контролирано се освобождава енергия.

Физиците отдавна се опитват да получат енергия от термоядрен синтез, който да замени естествените източници на енергия. За да започне термоядрен синтез са нужни специални условия. Досега обаче не сме се научили да контролираме ядрения синтез (как да се обезопаси тези частици да не унищожат всичко) и да получаваме повече енергия, отколкото влагаме.

Усилията на учените през последните 60 години изследвания на управляемия термоядрен синтез са фокусирани върху синтезен реактор, наречен токамак - тороидална магнитна камера (от руски "тороидальная камера в магнитных катушках"). Най-големият токамак - ITER в момента се строи във Франция.

В токамаците плазмата се загрява от силно магнитно поле или се използват високо енергийни лазери.

В компанията Tri Alpha Energy работят по трети метод - обратна магнитна конфигурация (field-reversed configuration - FRC), при която плазмата е на пръстени подобно на кръгчетата тютюнев дим. Плазмата се състои от заредени частици, а когато те се въртят във вихрушка, те образуват магнитно поле, което ги държи на пръстени. Ако се задържи това явление за дълго време, ще започне термоядрена реакция. Засега се задържа 5 милисекунди, а е необходимо да продължи една секунда.

Линейният реактор на обратни плазмени потоци, разработен Tri Alpha Energy, представлява две тръби дълги 23м с пръстеновидни магнити. В тръбите се пускат пръстени плазма, които влетяват в камерата със скорост от 250 км/сек. Там те се сблъскват и излъчват топлинна енергия, която предизвиква явлението обърната магнитна конфигурация.

"Те подобриха нещата до голяма степен и се движат в посока, която е доста обещаваща," - казва физикът Джон Сатариъс (John Santarius) от Института за технология на синтеза към Университета на Уисконсин, Медисън.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.06 2015 в 19:42

Ментеливо звучи тая история. Няма да е нито първият, нито последният инвестиционен балон на тази тема.

Отделно че може да излезе и нещо полезно от тая заигравка.