Веселин Костов открива най-голямата планета с две слънца

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 октомври 2016 в 16:03 9318 0

Веселин Костов е доктор по астрофизика от космическия център "Годард" на НАСА.

Изследванията му са фокусирани върху откриването и определянето на характеристиците на екзопланетите, планети, които обикалят около звезди, различни от Слънцето. Но д-р Веселин Костов е очарован най-вече от тези екзопланети, които са в плен на двойка звезди.

"И преди 2011-та година астрономите са имали доказателства, че има изобилие от гравитационно обвързани двойни звезди във Вселената, но не бяха сигурни дали биха могли образуват планети около такива звездни двойки. Едва сега, с помощта на данни от Кеплер, астрономите са сигурни, че такива планети са милиони" - пише Веселин Костов в блога си.

Нашият сънародник е водещ автор на публикацията за откритието на най-голямата, известна досега, планета в система с две звезди - Kepler-1647b.

С помощта на космическия телескоп Кеплер астрономът идентифицира новата планета Kepler-1647b.

Кеплер-1647 е на 3700 светлинни години и е приблизително на 4.4 милиарда години, на същата възраст като Земята. Звездите й са подобни на Слънцето, едната малко по-голяма от нашата звезда, а другата малко по-малка. Планетата има маса и радиус почти идентична с тези на Юпитер, което я прави най-голямата в подобна звездна система, намирана някога.

Веселин Костов е завършил физика в Софийския университет, а след това заминава за САЩ, където продължава своето образование. Следва магистратури по астрофизика в Оклахомския университет и по геофизика от Колумбийския. Защитава докторантура по астрофизика в Университета "Джонс Хопкинс".

Наскоро излезе публикация на научна група, на която е също лидер, за откритието на преконфигурацията на траекторията на планета, обикаляща около двойна звезда.

Веселин Костов е един от героите на нашия проект "Българският принос в съвременната наука и технологии".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !