Българин получи наградата "New Innovator Award" за авангардни биомедицински изследвания

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 октомври 2016 в 09:49 13706 0

Кредит Adam Glanzman/​Northeastern University

Николай Славов, професор по биоинженерство от Североизточния университет в Бостън, Масачузетс, получи наградата на Американският Национален институт по здравеопазване (NIH) за новаторски изследвания "New Innovator Award".

Признанието идва със солидна петгодишна субсидия от 2 350 000 долара, част от фонд за високорискови и скъпоструващи изследвания на NIH, който подкрепя творчеството на млади учени с новаторски подходи към основните предизвикателства в биомедицинските изследвания.

Тази висока награда Николай Славов получи за откритието си, засягащо рибозомите - изключително важни части от клетката (органели), които поддържат живи съществата - от най-простите като дрождите до самите нас, пише сайтът на университета.

"Рибозомите са едни от най-основните и консервативни структури в биологията. Нашата работа може да помогне да се промени познанието ни за основния принцип в тази област: Как се регулира информацията от гените" - заяви Николай Славов. "Субсидията ще ми даде възможност да изследвам по-детайлно хипотезата за специализираните рибозоми".

Концепцията за "специализирани рибозоми" най-накрая е потвърдена.

Работата на нашия сънародник отправи предизвикателство към твърдението, господствало десетилетия, че всички рибозоми са едни и същи. Някои предполагат, че техният състав, а оттам и функциите им, може да варират, но никой досега не бе показват експериментално или наблюдателно доказателство за това твърдение.

Преди откритието на Николай Славов, учените са смятали, че рибозомите имат пасивна роля в интерпретирането на генетичната информация.

Рибозомата служи за биосинтез на протеини от аминокиселини по зададена матрица въз основа на генетичната информация, предоставена от информационната РНК (иРНК или mRNA). Този процес се нарича транслация.

Миналата година обаче Славов и екипът му разкриват различията в рибозомите в публикация в списание Cell Reports.

Констатациите на Славов показват, че рибозомите не само сглобяват протеините, но те също имат функцията и да регулират производството. В известен смисъл от работник на конвейр сега се превръщат в заводски бригадир. Рибозомите могат да определят, например, колко и какви видове протеини да бъдат направени в определени тъкани.

Николай Славов, главен асистент в Катедрата по биоинженерство на Североизточния университет в Бостън. Снимка: Adam Glanzman/​Northeastern University

Резултатите ще имат последици за нови посоки в области като лечението на рака и регенеративната медицина.

Потенциалните приложения са многобройни и важни. В тъканното инженерство, например, изследователите могат да програмират, да речем, ембрионална стволова клетка, за да я направят сърдечна клетка, като повлияят на рибозомата.

Ако някаква генетична мутация води до увреждане на протеините, която допринася за развитието на рак, изследователите могат разработят лекарства, които да възстановят функциите на протеините и да потиснат растежа на раковите образувания.

Николай Славов получава висшето си образование в Масачузетския технологичен институт. Следва докторантура в лабораторията Botstein в Принстънския университет, извършвайки изследвания, чиято цел е да се разбере как клетките координират темпа си на растеж, генната експресия и обмяната на веществата. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !