Българка получи 7,6 млн. долара грант за ранно диагностициране на Алцхаймер

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 октомври 2017 в 17:24 18515 0

Професор д-р Лиана Апостолова от Медицинския Университет в Индиана ще ръководи най-новите проучвания върху ранно диагностициране на болестта на Алцхаймер в САЩ, съобщи БНТ.

Тя е получила грант от 7,6 милиона долара от Националния институт по здравеопазване, което е един от най-големите грандове в света. С помощта на този грант проф. Апостолова ще започне изграждането на нова изследователска програма с обща стойност над 45 млн. долара, фокусирана върху Алцхаймер пациенти, които развиват началните симптоми на болестта преди 65-годишна възраст.

На 19 октомври проф. Апостолова ще бъде гост на международна научна конференция във Варна със световно известни специалисти по Алцхаймер, която се провежда за първи път в България.

Новата изследователска програма, която ще бъде ръководена от проф. д-р Апостолова, е с обща стойност над 45 млн. долара за период от 5 години. Това я поставя на едно от челните места в световен мащаб. За сравнение през 2016 г. средностатистическият грант от същия тип е средно 381 000 долара за една година или 1,9 милиона за 5 години, уточни Лиана Апостолова за news.bnt.bg.

Програмата ще е фокусирана върху пациенти с Алцхаймер, които развиват началните симптоми на болестта преди 65-годишна възраст. Този рядък вариант на Алцхаймер се среща при едва 5% от болните.

“В сравнение с пациентите с класическата форма на Алцхаймер с начални симптоми след 65 годишна възраст, младите пациенти с това заболяване не се допускат до клинични изследвания и терапевтични проучвания заради тяхната относително ранна възраст. Нашите изследвания сочат, че тази форма на Алцхаймер има висока генетична обремененост и прогресира много агресивно”, казва проф. Апостолова.
Научната програма е наречена “Longitudinal Early-onset AD Study (LEADS)”. Тя ще създаде мрежа от клинични центрове в Съединените щати, която ще набере голяма група пациенти с този ранен вариант на болестта и ще събере клинични и психологични данни, много различни биомаркери и ДНК за генетични проучвания.

“Данните от LEADS ще позволят да направим прецизно сравнение между клиничните, психологичните, струтурните, патологичните, кръвните, лиkворните и генетичните прилики и разлики между болестта на Алцхаймер с ранно начало (<65 годишна възраст) и класическата форма на болестта с късно начало (>65 годишна възраст). Нашите изследвания ще доведат до нови терапевтични стратегии.”, казва проф. Апостолова.
Другите главни LEADS изследователи са д-р Гил Рабинович от Калифорнийския Университет в Сан Франциско, д-р Брад Дикерсън от Харвард и д-р Мария Карильо от Асоциацията за Алцхаймер. Проектът ще включи изследователски и клинични центрове от 16 от най-престижните университети в САЩ.

На 19 и 20 октомври проф. д-р Апостолова ще бъде гост на международна научна конференция във Варна, която се провежда за първи път в България. На симпозиума ще гостуват световно известни специалисти по Алцхаймер и ще бъдат представени най-новите постижения в борбата с коварната болест. Конференцията има за цел да се насърчи обмена на информация и идеи между водещи експерти от САЩ и България, както да обедини учени, участващи в проучването в областта на Алцхаймер от източноевропейските и балканските страни.

Коя е проф. д-р Лиана Апостолова?

Проф. д-р Лиана Апостолова е родена в София в семейство с дълбоки традиции в българската и световна наука. Родителите ѝ са професори по органична химия и по биохимия. Нейният дядо, проф. д-р Стефан Попов завежда Катедрата по Физиология на Плевенския Медицински Университет, а прадядо ѝ проф. д-р Тошко Петров, е един от основателите на Медицинската Академия в България. Неговият бюст е издигнат в двора на Академията в София, заедно с бюстовете на другите ѝ основатели.

Проф. д-р Апостолова завършва Първа Немска Гимназия в София и софийската Медицинска Академия с пълно отличие и награда Златен Хипократ. Кара резидентура по неврология в Университета на Айова и специализира в областта на Алцхаймер и други деменции в Калифорнийския Университет в Лос Анжелес. Има второ висше образование - Masters of Sience in Clinical Research. Има над 100 публикации, написала е 12 глави в учебници, носител е на редица престижни награди и отличия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !