27 септември 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

ИКИТ чества проф. Виден Табаков – почетен професор на НАСА

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 септември 2016 в 09:00 39610
Снимка: University of Cincinnati

Институтът за космически изследвания към Българската академия на науките организира на 27 септември 2016 г. от 16 ч. в Големия салон на БАН (ул.“15 ноември“1) тържество, посветено на живота и делото на проф. д-р инж. Виден Табаков.

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров ще открие научния форум. В тържественото честване ще участват изтъкнатите учени проф. Ауатеф Хамед, директор на лабораторията за изследване на газови турбини от Университета в Синсинати, д-р Георги Дренски – последен докторант на проф. Табаков, ръководител на „Дженерал Електрик“ в гр. Баден, Швейцария, както и директорът на Института за космически изследвания чл.-кор. Петър Гецов и проф. Борислав Тошев от Софийския университет „Св.Климент Охридски“.

В програмата е включена и прожекция на филм за живота и делото на проф. Виден Табаков.

Проф. д-р инж. Виден Табаков (1919 - 2015) е почетен професор на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) в САЩ. В продължение на половин век той е един от най-изявените и активни изследователи областта на космонавтиката и ракетостроенето.

Проф. Табаков работи по изстрелването на космическите ракети „Сатурн“. Той е участник в екипа, подготвил мисията и изстрелял в космоса "Аполо 11", чийто командир Нийл Армстронг на 20 юли 1969 г. стана първият човек, стъпил на Луната. Работи и в Аржентина, където е включен в екипа от германци, италианци и местни специалисти, който разработва първия аржентински свръхзвуков самолет.

Проф. Виден Табаков с докторанти в съоръжението за изпитване на реактивни двигатели. Снимка: University of Cincinnati

В университета в Синсинати българинът поставя началото на докторска програма по космонавтика и обучава над 50 докторанти и над 200 магистри.

През годините Табаков работи и за военноморските сили на САЩ, за "Дженерал Електрик", "Проктър енд Гембъл", "Ролс-ройс". Член е на Американския институт по аеронавтика и астронавтика и на Американската асоциация на машинните инженери. Изнася лекции по целия свят.

През 2014 г. Виден Табаков е обявен за почетен професор на НАСА. Такава чест е оказана на много малко натурализирани в САЩ специалисти.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Българският принос в световната наука
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.