Инвитро експерименти доказват силна антитуморна активност на екстракт от канабис

БАН Последна промяна на 22 март 2019 в 12:47 9750 0

Кредит Medical News Today

Инвитро експерименти доказват силна антитуморна активност на екстракт от канабис, обяви доц. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология на БАН.

Нейният екип започна работа по националната научна програма „Иновативни нискотоксични и биологично активни средства за прецизна медицина“ – БиоАктивМед и вече могат да представят първи резултати. Те са впечатляващи и ние сме много окрилени, коментира доц. Угринова, предава прессъобщение на БАН.

Учените са използвали канабидиол, извлечен от канабис и са третирали с него 9 линии туморни клетки - от млечна жлеза, бял дроб и шийка на матка. Природното вещество показва ясно токсично действие върху клетките, съизмеримо с това на синтетичните цитостатици. На следващ етап екипът молекулярни биолози ще прави експерименти, за да установи специфичното им действие и механизмите, по които канабидиолът убива раковите клетки.

Екипът изследователи изрично уточнява, че канабидиолът е купен от чужда фирма, тъй като в България работата с продукти от канабис е силно рестриктивно. Учените се надяват това ограничение за научни цели да се преосмисли, защото пречи и на тяхната работа.

Срокът на проекта и финансовата му рамка би позволила разработването на подходящи хранителни добавки, които биха подсилили ефекта на конвенционалното лечение, заяви доц. Угринова, като не скри, че се надява някой ден да се стигне до клинични изпитания за лекарствен продукт.

Представените днес резултати са само началото на много други подобни изследвания. Предстои да се изследват екстракти от гинко билоба, мащерка, тинтява, коча билка, салвия, българският ендемит Betonica bulgarica и лимфа от охлюви рапана и хеликс. При всички тях ще се търси освен противотуморен ефект, но и действието им върху инфекциозни и невродегенеративни заболявания.

По програмата БиоАктивМед работят учени от 7 института на БАН и 5 университета. Целият мащаб на проектите им ще бъдат представени на 26 март (вторник) 2019 г. от 10:30 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН (ул. „15 ноември“ №1).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !