Проф. Андрей Тодоров - повелителят на хиперпространството на струните

Математика

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 април 2016 в 10:24 19162 0

Кредит HKMS

Проф. Андрей Тодоров на годишната конференция 2009 на Хонгконгското математическо общество.

Проф. Андрей Тодоров е математик от световна класа, чиито трудове имат забележителни приложения в теорията на струните - най-перспективната насока за обединяване на двете основни теории във физиката - теорията на относителността и квантовата механика. 

Проф. Андрей Тодоров е роден през 1948 г. в София. Завършва Московския държавен университет "Ломоносов", където става докторант на академик Игор Шафаревич - известен математик, философ и дисидент - съратник на Сахаров и Солженицин. По-късно, когато е обвинен в антисемитизъм и предложен да бъде изключен от Руската академия, именно Андрей Тодоров защитава публично своя учител.

От ляво надясно: Хелмут Кох, Фьодор Богомолов, Андрей Тодоров, Игор Шафаревич в апартамента на Шафаревич. Източник: Wikimedia

През 1976 г. защитава в Московския държавен университет докторска дисертация и получава докторска степен по физическите и математически науки. През 1976 г. става научен сътрудник в секцията по алгебра на Института по математика на Българската академия на науките. От 1993 г. преподава продължение на 15 години в Университета на Калифорния, Санта Круз, където се пенсионира като професор през 2008 година.

Преподава като гост-професор в Харвардския университет, Колумбийския университет и в Института за напреднали изследвания.

Водещ специалист по алгебрична геометрия в България, Тодоров работи в областта на многобразието на Калаби-Яу. Теоремата Богомолов - Тиен - Тодоров за гладкостта на модулните пространство на многообразието на Калаби-Яу е кръстена на него. Тя има приложения в теорията на деформациите и важно в областта на теорията на огледалната симетрия с приложения в теорията на струните.

Теорията на струните има сложен математически апарат, който има амбициозната цел да обясни всички фундаментални взаимодействия и по този начин струнната теория да обедини съществуващите физични теории.

Трябва да се отбележи, че до момента нито една доказана теория не може да го направи това. (вж "Музиката на Вселената. Теорията на струните")

Именно в областта на този изключително сложен математически апарат работи проф. Андрей Тодоров. Струнната теория влага във всяка точка на обичайното 4-мерно пространство по едно малко 6- или 7- мерно пространство, т.нар. пространство (или както казват математиците - многообразие) на Калаби-Яу. В двумерна проекция подобни многообразия изглеждат нещо като картинката вляво.

"Днес се изпращат космически сонди на хиляди километри, снабдени с дълги изкуствени ръце, които извършват различни операции, благодарение и на проф. Андрей Тодоров, допринесъл за откриване формулата за тяхната гъвкавост в пространството."- пише Кармелита Денева в Стандарт през 2005 г.

Проф. Андрей Тодоров почина през 2012 г. Освен внушителния си принос в най-авангардните области на математиката и физиката и блестящата си кариера, той изгради българската школа по алгебрична геометрия. Повечето от специалистите в България в тази област са се развили под негово ръководство.

Източници:

Andrey Todorov, de.wikipedia

Andrey Nikolov Todorov, bas.bg (pdf)

Професор Андрей Тодоров по стъпките на Айнщайн, standartnews.com

Българинът Андрей Тодоров развива теорията на струните, www.zarata.org

Проф. Андрей Тодоров: Нямаме нужда от псевдоуниверситети

Academy Criticism Of A Foreign Associate Stirs Debate Over NAS Role And Policies

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !