Tри българки учени получиха награда от по 5000 евро за проекти с глобално значение

Новаторските научни идеи на дамите бяха отличени по програмата „За жените в науката“ на L'Oréal и ЮНЕСКО

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 ноември 2017 в 17:49 17714 0

Д-р Наталия Берберова-Бухова, Бриджит Стрелър – генерален мениджър на L'Oréal България, д-р Кирилка Младенова, д-р Изабела Генова; (от ляво надясно)

Д-р Изабела Генова, д-р Кирилка Младенова и д-р Наталия Берберова-Бухова са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България. Престижното отличие им бе присъдено за техни научни проекти с глобално значение на официална церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ днес, 10 ноември, Световен ден на науката за мир и развитие.

Почетен гост на събитието бе г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на България, а г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, изпрати поздравителен адрес, като специален жест към българското издание на стипендиантската програма. „Светът има нужда от наука, за да прогресира, а през годините българите са се доказали като едни от най-светлите умове на научната сцена“, заяви г-жа Бокова в адреса си.

Стипендиите „За жените в науката“ се отпускат всяка година от L'Oréal и ЮНЕСКО на млади жени учени и имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера. Трите победителки тази година бяха отличени за своите иновативни проекти с награда от по 5000 евро.

Д-р Изабела Генова – носителка на националната стипендия „За жените в науката“ за България, асистент в Института по органична химия на БАН

Проектът, с който д-р Изабела Генова впечатли журито на програмата, цели откриването на нови екологосъобразни алтернативни източници на енергия и изграждане на устойчиви енергийни системи. Голяма част от изследванията си тя ще проведе в Института по органична химия на БАН, където е асистент от няколко години. Интересен факт е и, че д-р Генова, на 29 години, е най-младата стипендиантка по програмата в България.

Д-р Кирилка Младенова – носителка на националната стипендия „За жените в науката“ за България, главен асистент в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Катедра „Биохимия“

Проектът на д-р Кирилка Младенова включва задълбочено изследване на белтъка човешки бестрофин 1, а мутации в гена, който кодира този белтък, водят до прогресивно намаляване на зрението и слепота. Научната тема е обект на интерес за д-р Младенова още от бакалавърските й години. В момента тя е главен асистент в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Катедра „Биохимия“.

Д-р Наталия Берберова-Бухова – носителка на националната стипендия „За жените в науката“ за България, главен асистент в Института по оптически материали и технологии на БАН

Проектът, с който д-р Наталия Берберова-Бухова спечели стипендията „За жените в науката“, е с фокус върху изобретяването на нова среда за запаметяване на информация, която ще е с много по-голям капацитет от наличните на пазара в момента. В основата на проекта е използването на наночастици. Той ще бъде реализиран в Института по оптически материали и технологии на БАН, в който д-р Берберова-Бухова е главен асистент.

Тази година програмата „За жените в науката“ се провежда за 7-и пореден път в България в партньорство между L'Oréal България, СУ „Св. Климент Охридски“ и Националната комисия за ЮНЕСКО – България.

„Изминаха 7 години, откакто стартирахме програмата в България, и почти 20 години от създаването й в световен план. През тези 20 години L'Oreal и ЮНЕСКО успяха да развият уникална по своите размери, ценности и въздействие инициатива, която вдъхнови появата на ново поколение жени учени,“ каза Бриджит Стрелър, генерален мениджър на L'Oréal България, по време на церемонията за награждаването на тазгодишните стипендиантки.

Събитието бе уважено от редица официални лица и висши представители на научната общност, сред които Деница Сачева – заместник-министър на образованието и науката, Албена Атанасова – заместник кмет на Столична община по направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“, Дончо Барбалов – заместник кмет на Столична община направление „Финанси и стопанска дейност“, Милена Дамянова – директор на Дирекция „Наука“ към МОН, проф. Евдокия Пашева – главен научен секретар на БАН, проф. дтн инж. Георги Михов – ректор на ТУ-София. Поздравителни адреси към дамите учени бяха получени и от Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, както и доц. Елиза Стефанова – зам.-ректор на СУ „Св. Климент Охридски“.

Новото осмо издание на „За жените в науката“ предстои да започне след няколко седмици с отваряне на приема на кандидатури за 2018 г. в търсене на най-добрите научни таланти сред българките.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !