Учени от БАН търсят нови подходи в лечението на социално значими заболявания (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 март 2019 в 14:15 14061 0

Институт по Органична Химия с Център по Фитохимия

Нови методологии за приложението на природни продукти от растителен и животински произход от България за подпомагане на терапията на някои инфекциозни, злокачествени и нервнодегенеративни заболявания разработват учени от 7 института от БАН и 5 висши училища.

Научното сътрудничество е в рамките на първата по рода си национална научна програма за биомедицински изследвания в България „Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина (БиоАктивМед)“.

Очакванията след нейното реализиране са свързани с разработване на нови подходи в лечението на социално значими заболявания и намаляване на разходите за тяхното лечение.

Институт по молекулярна биология

Учени от седем института на Българската академия на науките участват в програмата за биомедицински изследвания. Екстракти от природни източници (като например билки и слуз от градински охлюви) ще се използват при получаването на биоактивни нискотоксични средства. След анализ на антиинфекциозния потенциал на тези продукти, те ще се прилагат на in vitro системи. Учените търсят алтернативни подходи при лечението на неопластичните и мултирезистентните инфекции, които са и най-смъртоносни. Основната цел е да се противодейства на резистентността на човешкия организъм към най-често прилаганите лекарствени препарати и антибиотици. Получените до момента резултати за антимикробния и антитуморен ефект на биоактивните вещества са впечатляващи.

Институт по Органична Химия с Център по Фитохимия

Новополучените биоактивни вещества се изследват и за тяхното въздействие при лечението на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Първите резултати при използването на екстракт от охлюви за лечение на болестта на Паркинсон и Алцхаймер ще бъдат докладвани на световен конгрес на невробиолозите, който ще се проведе през лятото в Барселона.

Първоначалните in vitro експериментите доказват силна антитуморна активност на екстракта от коноп. Предстои да се установи с помощта на съвременни техники и методи механизмът на действие на този природен продукт, който успява да убие прицелно сам раковите клетки.

Институт по молекулярна биология

Получените в резултат на научни изследвания биологично активни средства по програмата ще бъдат тествани за бактериална резистентност. Резултатите ще се използват за разработването на антимикробни препарати с предварително зададени лечебни свойства. Ще се анализира въздействието им върху човешкия организъм и терапията с други лекарствени препарати.

Програмата „Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина (БиоАктивМед)“ е финансирана от Министерството на образованието и науката и обхваща мащабни фундаментални и приложни научни изследвания. В присъствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев участниците представиха публично основните насоки в бъдещата си работа в БАН.

Институт по Органична Химия с Център по Фитохимия

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !