10 гигантски безгръбначни

Ваня Милева Последна промяна на 13 юли 2021 в 00:02 13098 0

Свикнали сме да възприемаме безгръбначните като миниатюрни крехки същества. Но най-големите представители на тази група са истински гиганти, достигащи десетки метри дължина.

Безгръбначни се наричат всички животни, които нямат гръбначен стълб. Те образуват парафилетична група, което означава, че включват всички животни освен една точно определена част от тях - гръбначните (риби, влечуги, птици, бозайници и земноводни). Терминът е измислен от Жан-Батист Ламарк.

Въпреки че безгръбначните не формират „естествена група“ (т.е. монофилетична), днес се използва този термин. Тази група е най-голямата сред животните. Открити са 1,3 милиона вида, над 370 разреда, 90 класа и 30 типа.

Ламарк разделя тези животни на две групи: Насекоми и Червеи. Днес обаче те са разпределени в няколко типа – от опростени организми като плоските червеи до животни със сложно устройство като например членестоногите и мекотелите. Безгръбначните видове животни представляват 97% от всички видове животни.

И така, кои са рекордьорите по размери в тази група.

1. Японският рак-паяк (Macrocheira kaempferi) обитава крайбрежните зони на Японско море. Диаметърът на предната част от тялото им е до 37 см, а с краката дължината на рака достига до 4 м. Макар че не е най-тежкото, той е най-голямото от всички съвременни членестоноги. Мъжките имат по-дълги щипки от женските. На тегло достигат до 19 kg.

Японски рак-паякКредит: Wikimedia Commons

2. Тасманийският гигантски сладководен омар (Astacopsis gouldi) е най-голямото сладководно безгръбначно и най-големият сладководен вид рак в света. Видът се среща само в реките под 400 метра над морското равнище в северната част на Тасмания. Той е включен като застрашен вид в Червения списък на IUCN поради прекомерен улов и унищожение на местообитанията  а от 1998 г. уловът им е забранен. Преди е имало екземпляри с дължина около 80 см. Сега изследователите твърдят, че са останали само наполовина по-малки от предишните рекордьори.

Скрийншот от видеото по-долу.

3. Гигантският паяк-ловец (Heteropoda maxima) е вид паяк от семейство Sparassidae, вероятно най-големият паяк в света - достига 28 сантиметра. Тарантулът голиат от Южна Америка му отстъпва по размах на крайниците, но е значително по-голям по размер на тялото. Heteropoda maxima живее в лаоската провинция Кхамуан, където обитава пещерите. 

Кредит: Barnyard Betty's Rescue


4. Гигантската сколопендра (Scolopendra gigantea) е голяма стоножка, родена в Южна Америка и островите Ямайка и Тринидад. Тя достига 26 см дължина и има мощни челюсти, свързани с отровни жлези. Отровата на гигантската стоножка е фатална за повечето малки животни. Няма как да умре човек, ако бъде ухапан от сколопендра, но определено ще страда.


Гигантска сколопендра, Тринидад. Кредит: deviant art / dimocritus


5. Африканската многоножка (Archispirostreptus gigas) от субтропическа Африка достига дължина 38.5 см. Всъщност тя има приблизително 256 крака, въпреки че броят на краката се променя с всяко линеене, така че може да варира между отделни екземпляри. Тъй като тази многоножка не е опасна за хората, се отглежда и като домашен любимец от феновете на екзотични животни.

Кредит: Wikimedia Commons

6. Гигантските калмари (Architeuthis dux) са вид дълбоководни калмари, обитаващи океана. Той може да достигне дължина 26,5 м и тегло 275 кг. Снимката показва архитектис, намерен през 1954 г. край бреговете на Норвегия..

Гигантски калмар, открити в Ранхайм, Норвегия, измерен от професорите Ерлинг Сивертсен и Свейн Хафторн. Музей по естествена история и археология към Норвежкия университет за наука и технологии, 1954 г.

7. Гигантската ахатина (Achatina achatina) е най-големият охлюв в света. Отделни екземпляри достигат размер от 20 см. Той се среща в крайбрежната част на Източна Африка, Етиопия, Кения, Танзания, но охлювът се отглежда и като домашен любимец по целия свят. В международен план той е един от най-често срещаните инвазивни видове охлюви. 

Кредит: Wikimedia Commons


8. Кокосовите раци (Birgus latro), наричани и кокосови крадци са едни от най-големите сухоземни членестоноги. Дължината на тялото му достига 40 см, теглото - 4 кг. Обитава островите на Индийския и западната част на Тихия океан. Те са всеядни и ядат, наред с много други неща, и кокосови орехи, които са им дали името си. Имат много силни щипки, с които могат да вдигнат до 28 килограма. В тези щипки раците използват, за да отворят и раздробят кокосовите орехи и други плодове с твърда черупка, както и за битки и самозащита. Наскоро японски изследователи измерват силата на натиск на щипките на рака от 3300 нютона (336,5 kg). 

9. Гигантският горски скорпион, още гигантски син скорпион (Heterometrus spinifer) е вид скорпион, обитаващ  Югоизточна Азия и достигащ размер 20 см.. Не е агресивен. Отровата му може да предизвика силна болка в ужиленото място, проблеми с очите, но не и смърт.

Кредит: planetexotic.ru

10. Гигантските изоподи (Bathynomus) са ракообразни с дължина до 76 см и тегло до 1,7 кг. Тези същества живеят във водите на Атлантическия, Тихия и Индийския океан на големи дълбочини. Изоподите се хранят с труповете на акули и китове, които потъват на дъното след смъртта си. Външният вид на тези ракообразни е впечатляващ. Изоподите приличат на извънземни.

Кредит: National University of Singapore

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !