5 упорити заблуди за човешкото тяло (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 декември 2018 в 00:00 8246 0

Кредит Gideon Tsang / Flickr / CC BY-SA 2.0

Мит е, че подвижността на езика е генетична черта.

Хората имат склонност да споделят погрешната информация, която с течение на времето може да бъде объркана с факт. Човешкото тяло не е изключение.

Ако вярвате, че алкохолът загрява тялото ( не може) или че новородените не могат да почувстват болка ( те могат), това е резултат от онези градски легенди и приказки, които се повтарят толкова често, че започваме да не се съмняваме в тях.

Днес обаче фалшивите факти за здравето и човешкото тяло се разпространяват със скоростта на интернет, а последствията могат да бъдат катастрофални. Нещо, което изглежда невинно като публикуването на статия в социалните медии, може да има сериозни последици и ние го дължим на останалата част от обществото, за да помогнем на истината да заглуши измислицата.

За щастие научните изследвания ни позволяват да проверяваме тези твърдения. И ако се отнася до здравето и човешкото тяло, тази проверка е особено важна, защото понякога може дори да спаси живот.

Ето пет неточни твърдения за човешкото тяло, разкрити от истинската наука.

Мит 1

Пръстовите отпечатъци са абсолютно уникални

Повече от един век пръстовите отпечатъци са играли важна роля в съдебните разследвания. Всичко започна със шотландския учен и лекар Хенри Флоудс, който през 1888 г. написа една статия, която твърди, че всеки човек има напълно уникален набор от пръстови отпечатъци.

Сега един отпечатък на грешното място може да бъде достатъчен за наказателна присъда. Няма обаче никакъв начин да докажем убедително, че всеки набор от линии по пръстите е уникален (освен ако се съберат отпечатъците на всеки, който някога е живял и да се сравнят).

"Невъзможно е да се докаже, че двама души нямат едни и същи отпечатъци", отбелязва Майк Силвърман (Mike Silverman), инспектор по съдебната медицина във Великобритания  за The Telegraph. "Може да звучи невероятно, все едно да спечелиш на лотария, но хората го правят всяка седмица."

Вярата, че анализът на пръстовите отпечатъци е непогрешим, може да има сериозни последици. През 2005 г. Саймън Коул (Simon Cole), криминолог от Университета на Калифорния, Ървайн, публикува проучване, описващо 22 известни случая на грешки при пръстовите отпечатъци в историята на американската правна система.

Той подчертава необходимостта от справяне с това погрешно схващане, за да не се окажат невинни хора обвинени или дори осъдени за престъпления, които не са извършили.

Мит 2

Имате пет сетива

От деца знаем, че имат пет сетива - зрение, слух, вкус, допир и мирис. Това е мит, възникнал от произведение на гръцкия философ Аристотел, написано около 350 г. пр.н.е.

Всъщност имаме повече от пет сетива. Много повече. Всъщност учените дори не са сигурни колко повече - оценките варират от 22 до 33. Някои от тези други сетива включват равновесие (чувство за баланс), термоцепция (чувство за температура), ноцицепция (чувство за болка) и кинестезия (усещане за движение).

Въпреки че никое от тези допълнителни сетива не включва способността да общуваме с мъртвите, някои от тях са абсолютно необходими за живота. Например, нашето усещане за жажда помага на телата ни да поддържат подходящи нива на хидратация и хората, които нямат това усещане - рядко състояние, наречено адипсия - могат да станат силно дехидратирани или дори да умрат.

Мит 3

Никога не трябва да събуждате сомнамбул

Въпреки че около 7% от населението в някакъв момент от живота си са ходели на сън, никой не знае със сигурност какво причинява сомнамбулизма. За това, какво трябва да направите, ако срещнете разхождащ се спящ човек, също има объркване, благодарение на много старо погрешно схващане.

Легендата, че е опасно да се събуди сомнамбул, идва от древността, когато хората са мислели, че душата напуска тялото по време на сън. Затова събуждането ще съсипе спящия сомнамбул и ще го остави без "душа". Предполагаемите последици от събуждането на сомнамбул са еволюирали - някои смятат, че може да предизвикате сърдечен удар или да изпадне в трайно състояние на лудост, обяснява за Live Science Марк Пресман (Mark Pressman), психолог и специалист по сън яв болница "Ланкау" в Пенсилвания.

Макар че събуждането на сомнамбул няма да му навреди, може да не е лесно да се направи. Но и да се оставят сомнамбулите да продължат да се разхождат очевидно не е опция, тъй като това може да има опасни последици - те могат да се наранят или дори загинат.

Следователно, най-добрият начин за действие е просто да отведете сомнамбула обратно в леглото.

Мит 4

Погълнатата дъвка остава в стомаха седем години

Някои вярват в легендата, че дъвката, която са преглътнали преди години, все още е в тялото им, а тяхният храносмилателен тракт все още работи върху дъвката. Макар че е невъзможно да се определи произхода на този мит, разкриването му е доста лесно.

Дъвката става за дъвчене, защото съдържа синтетична каучукова основа, която наистина не се смила. Но това не означава, че погълнатата дъвка не може да завърши пътуването си през храносмилателния тракт.

През човешкото тяло може да преминат обекти приблизително с размерите на монета от четвърт долар (2.4 см), така че едно парче дъвка би трябвало да представлява проблем, обяснява за Scientific American Роджър Лидъл (Rodger Liddle), гастроентеролог в Школата по медицина към Университета Дюк.

Ако погълнете няколко дъвки за кратък период от време, може да се окажете с маса, твърде голяма, за да премине. В този случай може да се наложи да се обадите на лекар, за да го махне ръчно - през 1998 г. педиатричният гастроентеролог Дейвид Милов (David Milov)  публикува проучване, в което описва три такива случая при деца, а освобождаването от запушващата ректума лепкава маса не изглежда приятно.

Мит 5

Повечето от топлината на тялото се губи през главата

Това погрешно схващане не е толкова старо, колкото някои от другите и се смята, че има (донякъде) научен произход.

Този мит най-вероятно се е утвърдил през 50-те години, когато американската армия провежда проучване, за да определи как студеното време  засяга войниците,  разказват пред The Guardian изследователите Рейчъл Врийман (Rachel Vreeman) и Арън Каръл (Aaron Carroll). 

Според легендата, те обличат доброволци в костюми за оцеляване в Арктика и наблюдават как телата им реагират на ниските температури. Военните заключават, че доброволците губят голяма част от топлината си от главата и пренебрегват факта, че главата е единствената част от тялото, която не е защитена.

Две десетилетия по-късно Ръководството за оцеляване на американската армия включва тези открития, подчертавайки значението на покриването на главата при излагане на студ, за да се избегне загубата на 40 до 45% от топлината на тялото".

Така се ражда митът.

Както обясняват Врийман и Каръл, никоя част от тялото не задържа топлина повече от друга. Проучване от 2008 г. от Университета на Британска Колумбия подкрепя тази оценка.

В това проучване осем субекта прекарват 45 минути във вода с температура 17 градуса по  Целзий. Някои участници са потопили и главите си, докато са само до шия. Потопилите главата си губят 11% повече топлина.

Тъй като главата представлява около 7% от повърхността на тялото, тя не изглежда много по-важна от която и да е друга част на тялото, що се отнася до задържането на топлина.

___

По материали на статия, публикувана в Futurism. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !