8 неща, които правите и карат котката ви тайно да ви мрази

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 август 2018 в 00:44 30666 1

Кредит Pixabay

Котките са фини същества. Повечето от тях са сладки, сънливи и игриви. Но те са ловци и не искат да бъдат бъркани с плюшена играчка.

Въпреки че има някои неща, които много ни се иска да правим с тях, те може да имат друго мнение.

Ето осем неща, които котката ви мрази да правите с нея.

1. Котката ви тайно мрази да я разнасяте като бебе.

Някои котки обичат да лежат в скута ви или да бъдат повдигани и гушкани, когато се приберете вкъщи от работа, но има едно нещо, което котките мразят - да ги носите като бебе.

Когато взимате котките в ръце, това ги кара да се чувстват несигурни и нямат търпение да се върнат на пода, според Healthy Pets. Когато ги носите като бебе, това ги дразни и това не е любимото им нещо.

Ако не може да се откажете от тоз, поне ги задръжте само за няколко секунди, не по-дълго.

2. Котката ви тайно мрази да я снимате постоянно.

Докато правите снимки на котката си това, което може да не осъзнавате, е, че на котката ви може да не ѝ  е приятно телефона ви да ѝ щрака в лицето 24 часа в денонощието. Светкавицата на фотоапарата може да я стряска. Твърде жестоко е да я примамите с играчка, за да получите желаната от вас снимка и после да не ѝ обръщате внимание.

Reader's Digest подсказва, че "малкото време за игра е най-малкото, което можем да направим"  в замяна на тяхното участие в фотосеанса.

3. Котката ви тайно мрази да я гледате в очите.

Не ги гледайте в очите. Pixabay

Котките комуникират с очите си. За тях  контактът с очите е средство за установяване на господство - ако отбягвате да я гледате в очите, котката ви ще си мисли, че тя е господарят, но ако поддържате контакт с очите твърде дълго, това се възприема като агресивно поведение и може да ви се нахвърли или "да ви лови", според Feline Forever.

Ако котката ви мига или намигва, това е добър знак - признак на привързаност, което показва, че не се чувства застрашена.

4. Котката ви тайно мрази да мяукате.

Котките мяукат само, за да комуникират с хората, а не помежду си, но не очакват от нас да им отвърнем със същото. Според National Geographic котките "вокализират, за да привлекат вниманието ни". Независимо дали става въпрос за нужда от храна, вода, чиста тоалетна, да поиграете или дори да се разхождате, те имат разнообразие от мяукания, които използват само, за да привлекат вниманието ни.

Според д-р Гари Уицман (Gary Weitzman), президент и главен изпълнителен директор на Организацията за защита правата на животните (SPCA) за Сан Диего, когато "разговаряме" с нашите котки като си отвръщаме един на друг с "мяу" - "Това е наистина прекраасно свързващо преживяване". И макар това обикновено да е положително взаимодействие (може да видите пример във видеото долу),  те не знаят не знаят какво конкретно искаме от тях или какво се опитваме да им кажем.

"Това е котешката версия на "Здрасти"", обяснява Даян Мериуетер (Diane Meriwether) в Quora. Точно както човешкият поздрав - издаването на този звук обикновено ще предизвика същия звук. Трябва обаче да направите това само веднъж или два пъти. Представете си човек, който ви казва "Здравейте!". Тогава му отвръщате "Здравейте!". Той казва "Здравейте!" отново. Вие казвате "Здравейте". Той казва "Здравейте!", казвате "Здравей"... Започвате да мислите, че е умствено повреден. И ние се чудим защо котките не ни уважават.

5. Котката ви понякога мрази водата.

Някои учени смятат, че днешните котки не обичат да плуват или да се мокрят, защото откакто са били опитомени преди около 5000 до 10 000 години, те са били защитени от дъжд и сняг от хората. Освен това, вярно е, че козината им "не изсъхва бързо и просто е неудобно да се намокря", обяснява за Live Science Кейли Болен (Kelley Bollen) от Колежа по ветеринарна медицина в Университета Корнел.

"Мисля също, че котките са маниаци по контрола и искат да имат под четирите си лапи здрава повърхност, те не оценяват удоволствието от плуването".

Имат ли нужда от баня и душ? Котките се раждат с основни инструменти за хигиена: лапи, груб език и слюнка.

Но да не забравяме да им оставяме винаги купичка с вода и да я сменяме ежедневно.

6. Котката ви не толкова тайно ви мрази, когато я обличате.

Ако се гърчи и се бори с вас, когато се опитвате да я облечете в дрехи, ако може, откажете се - повечето котки не обичат да ги обличат.

Според Wide Open Pets, котките не обичат да имат нещо върху козината си, най-вече защото не се нуждаят от него, но и защото това е неудобно и ограничава движенията им. Ако котката ви няма нищо против да бъде поставена в пуловери и шапки или просто трябва да я обличате по някаква причина, уверете се, че ѝ е удобно и може да се движи спокойно и използват тоалетната.

Но най-добре, откажете се да обличате котката си в сладки дрехи, защото тя тайно го мрази.

7. Котката ви тайно ви мрази, когато ѝ давате мляко.

Според cattime.com, повечето котки са с непоносимост към лактозата, така че идеята, че котки обичат мляко всъщност е мит.

Млякото може да причини на котките много дискомфорт и стомашни проблеми в рамките на 8-12 часа от консумирането му. Това не означава, че няма да го пият, когато е поставено пред тях, но вероятно ще им причини повече вреда, отколкото полза.

8. Котката ви тайно мрази промените.

Нов тип храна, пътуване в кола, преместване, ходене на гости и посещение при ветеринарен лекар са все събития, които представляват промяна и предизвикват стрес у вашата котка.

Промените в средата на котката трябва да бъдат постепенно, за да ѝ се помогне да се аклиматизира и да се избегнат стресови ситуации, според Cat Health Network. Ако това е стрес за нас, това е също толкова стресиращо, ако не и по-стресиращо за по-малките, космати членове на нашето домакинство.

Източници: Business InsiderQuoraReader's Digest

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

17.08 2018 в 12:13

Единственото, за което моя котарак тайно ни мрази е че направихме две деца. На стари години му дойдоха на главата.