8-те най-чести нарушения на съня

Калоян Мартин Гевара Михалев Последна промяна на 14 март 2016 в 17:13 14081 0

Кредит www.earthtimes.org

Тази година 18 март е определен за Световен ден на съня. Този ден се отбелязва от Световната асоциация на медицината на съня (World Association of Sleep Medicine - WASM) от 2008 г. насам ежегодно в петък на втората пълна седмица на март.

Световният ден на съня има за цел да привлече вниманието на обществото към проблемите със съня и тяхното разбиране, лечение и социални аспекти, за насърчаване на превенцията и контролиране на нарушенията на съня.

Чрез Световния ден на съня WASM се опитва да повиши информираността на обществото за нарушенията на съня, защото те застрашават здравето и качеството на живот на около 45% от населението на света.

Нарушение на съня е всяко състояние, което пречи на човек да спи спокойно. В тези случаи, не загубата на сън е проблемът, а влиянието което то оказва върху ежедневните действия на човек, като шофиране, работа с машини и т.н.

Тук може да видите 8-те най-често срещани нарушения, свързани със съня, според американския сайт activebeat.com.

1. Сънна апнея

Приблизително 4% от американските мъже и 2% от американските жени страдат от това заболяване. При него има временни обструкции(стопове) в горните дихателни пътища по време на сън. Те могат да имат механична генеза (стеснения, запушвания) и функционална, т.е от централен(мозъчен произход) при което има нарушения в дихателните центрове. Симптоматично се изразява с шумно, дълбоко хъркане и внезапно прекъсване на дишането, което може да продължи и минута. Човек се буди често, а това естествено повлиява и на дневния цикъл, водещо до сънливост, депресия, лошо настроение, невъзможност за концентрация през деня. Често състоянието в свързано и с други метаболитни нарушения, като често надномерното тегло също спомага за развитието на това заболяване, заради тежестта, която диафрагмата трябва да преодолява. При продължителна проява при мъже, може да доведе до стерилитет.


2. Синдром на забавената сънна фаза

При това състояние се наблюдава нарушение в циркадните ритми, т.е. цикълът сън-бодърстване. Хората заспиват трудно, малко след полунощ, а след това ставането сутрин е мъчително и бавно, като дори алармата може да не успее да събуди човека. Тялото загубва синхрона си с биологичния си часовник, което е пряко свързано със нарушения в хипоталамуса и функцията на мелатонина.


3. Джет синдром (джет лаг)

Това състояние е характерно за пътуващите на дълги разстояния със самолет. Нарушаването на биологичния ритъм е причинено от смяната на часовата зона. Тежестта му зависи от фактори като далечина в часовата зона, възраст и посоката на полета. Причинява умора, гадене, главоболие и невъзможност за заспиване. Един добър метод за справянето му са дебелите завеси и пълна тъмнина.


4. Напреднало разстройство на фазата на съня

Появява се когато биологичния часовник насочва човекът да се буди по-рано от необходимото. Това състояние е по-тежка форма на втория синдром/погледни нагоре/. Страдащите от него чувстват, че имат нужда да заспят около 6-7 вечерта и се будят около 3 сутринта. Най-често засяга възрастните хора и е пряко свързано със сезонните афективни разстройства(психиатрично състояния).


5. Нарколепсия

Едно от най-опасните нарушения на съня. Среща се рядко, засягащо около 100,000 американци. Състоянието само по себе причинява дисфункция в механизмите на биологичния часовник и в свързано с нарушения в невромедиацията, отговаряща за съня и спането. Счита се, че има генетична предиспозиция. Типично е внезапното заспиване по време на разговор, ходене, шофиране, катерене на стълби, работа и т.н. Повечето страдащи са изключително уморени през деня и страдат от халюцинации, мускулни травми, сънна парализа и припадъци.

6. Синдром на нарушения 24-часов цикъл

Ако заспивате всеки ден все по-рано и по-рано и се будите все по-късно и по-късно, може би страдате от този синдром. Това е състояние при което биологичния часовник се включва на 25 или повече часов режим. Среща се често при слепи индивиди, тъй като при тях липсва един от основните стимули на мозъка за будене- дневната светлина.


7. Синдром на неспокойните крака

Това състояние кара долните крайници да са напрегнати, „горящи“, болезнени,потрепващи, усеща се също гъдел и сърбеж преди да се заспи. Най-често засяга хората в средна възраст и има фамилна предиспозиция.Причинява се от нарушения в невромедиацията на допамина. С цел намаляване на симптомите, пациентите се съветват да спрат приема на напитки с кофеин и алкохол.


8. Сомнамбулизъм

Сомнамбулизмът е нарушение в съня, което най-често засяга деца по време на дълбок сън, каращо мозъка да продължи да спи, но тялото да действа като будно за кратък период. Свързано е често с други заболявания като треска, прием на медикаменти или стрес. След всеки епизод, човек рядко помни какво е правил или говорил. Състоянието почти винаги се „израства“ през юношеството.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !