Кръвен тест може да покаже колко е часът в тялото ни

OFFNews Последна промяна на 11 септември 2018 в 14:19 6366 0

Кредит pixabay.com

Дали си ранобуден, най-активен през нощта или деня зависи най-вече от вътрешния часовник на тялото ти. Но ако не знаеш колко е часът там, един ден може да има кръвен тест, който да покаже, разказва Livescience.

Тестът може да е значим, тъй като "разминаването" между вътрешния часовник и фактическото време има вредни последници. Пример за такова разминаване ще бъде, ако най-точният атомен часовник показва е 20 ч., докато клетките в тялото ти смятат, че е 18 ч.

Според учените кръвното изследване също така би помогнало на докторите да дават на пациентите лекарсва в точно определено време. Необходимо е обаче по-задълбочено проучване преди тестът да бъде използван клинично. 

Новият кръвен тест се нарича TimeSignature. Той използва алгоритъм, който следи за повтарящи се модели на генетичния код през различно време от деня. Учените наскоро патентоваха откритието, а във вторник публикуваха резултатите от изследването в научния журнал PNAS.

Екипът изследвал 20 000 гена в човешкото тяло и открил около 40, които показали силен генетичен сигнал, свързан с различния час от деня. С други думи, тези 40 гена да реагират през определено време в зависимост от вътрешния часовник на човека. Учените използвали TimeSignature върху 11 пациенти и установили, че могат да предскажат в рамките на 2 часа кога е взета кръвната пробата.

За да бъде точен тестът, на пациента трябва да се направят две кръвни проби в рамките на няколко часа. За разлика от TimeSignature, предишните тестове, които имаха за цел да посочат времето на вътрешния часовник, изискваха кръвна проба на всеки час почти през целия ден.

В допълнение, почти всяка клетка в тялото може да каже кое време е. Това диктува определи процеси в организма според часа - клетката може да произведе сънния хормон мелатонин, ако смята, че е време за лягане.

Според изследването нарушенията в циркадианния ритъм (вътрешния часовник) се свързват със заболявания като диабет, наднормено тегло, сърдечни проблеми и астма. Тестът може да улесни диагностицирането им или да предскаже кой може да се разболее от тях.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !