Любов, вярност и изневяра по животински

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 февруари 2020 в 00:49 28607 0

С наближаването на Деня на влюбените, ще ви запознаем с интересни примери на "любовни" взаимоотношения от животинското царство, които странно напомнят сложността на човешките.

За вярната любов

Истинската искрена любов се среща сред животните може би по-често, отколкото при хората. Много представители на фауната остават верни на партньора си през целия им съвместен живот. Такива са почти всички пойни птички, орли, сови, жерави, чапли, бобри, гибони, китове и някои видове антилопи. 

Ето какво пише чешкият зоолог Зденек Веселовски в книгата си "Необикновеното при животните":

"Искам да подчертая един важен факт: Постоянният брак при животните не се основава на сексуалността. Известно е, че животните се размножават само в определен годишен сезон и през по-голямата част на годината половите им органи са в пълно спокойствие. Не желая да се намесвам в сферата на социолозите, които между другото твърдят, че бракът при хората се различава от брака при животните по това, че не е заложен само сексът. По отношение на последната точка те са прави, макар че при хората стадият на спокойствие на половите им органи настъпва чак през старостта. Аз не мога да не се застъпя за животните, тъй като и при тях бракът продължава, когато единият от партньорите се разболее или е ранен. В този случай двойката продължава да бъде здраво свързана, дори здравата женска да е заобиколена от многобройни ухажори, които болният съпруг не е в състояние да прогони".

"За разлика от другите животни - повечето самци птици прекарват целия си живот с една женска; полигамията, която се наблюдава често при бозайниците, при птиците е рядкост. Двама съпрузи, когато влезнат в съюз, се подкрепят през целия си живот - и е изключителен случай, ако някой от тях го разруши."

Но тъй като броят на птиците самци надвишава броя на самките, а освен това има много "ергени" и "вдовци", които се опитват да завладеят чужди самки. Ето защо, в размножителния период между самците се случват често отчаяни битки, в които някои се защитават чистотата на брачното си ложе, а други се опитват да го осквернят.

Ревността понякога е много силна и също не е необичайно явление при птиците. Често самката, заедно със своя съпруг дружно да прогонват твърде дръзкия ухажор, но понякога става и така, че женската благосклонно се отнася към новия любовник, предпочитайки го пред собствения си "законен" съпруг. Наблюдавани са самки, които само след половин час, след като е убит техния самец, се отдават на другия.

Мъжките явно повече страдат, след като са загубили своите женски, което може да е следствие от факта, че "е по-трудно да се намери нова".

Като цяло мъжките по време на кръстосването винаги изглеждат по-страстни и влюбени в своята женска, докато последната равнодушно е заета да вие гнездо.

Съпрузите ибиси (сем. Threskiornithidae), особено самците, са много верни един към друг. Самецът никога не напуска гнездото, без да погали женската или да й изпее няколко песни.

Съществува явна асиметрия на чувствата - у самците сексуалното желание за по-интензивно и те са по-привързани към своите самки, отколкото последните към тях. Любовните увлечения не се отразява като драстично върху самките, те имат по-слабо изразен полов инстинкт, защото майчинството мощно заглушава еротичните им импулси.

За изневярата

Щъркелите

Щъркелът (Ciconia ciconiae) е пословичен със своята съпружеска вярност, това обаче не е така. В действителност и мъжкият и женската са верни единствено на гнездото си, но не и помежду си - т.нар. местен брак. Когато напролет мъжкият щъркел се върне при своето гнездо, той поздравява с тракане на клюна си всяка прелитаща женска, като е готов да гнезди и да отгледа малки с всяка от тях. Ако домакинята се върне по-късно, сигурно е, че при бившия си съпруг ще намери друга женска. Тогава започва битка между женските щъркели, а мъжкият стои и безучастно наблюдава- за него е безразлично коя ще бъде неговата съпруга. Побеждава обикновено женската, която е гнездила миналия сезон на това място-нейният стимул е по-голям.

Гранатови астрилди

При африканските гранатови астрилди (Granatina granatina), постоянните двойки се сключват още в най-ранна възраст - до 35 дни след излюпването, когато макар и излетели от гнездото все още се хранят от родителите си. За да се предотврати запознаването между индивиди от еднакъв пол, част от перушината по главата се сменя и се появява оцветяване, по което мъжките се отличават от женските. Останалата част от оперението си остава младежко - така е невъзможно малките да се запознаят с възрастна птица.

Горската завирушка

Но какво ще кажете за брака при горската завирушка (Prunella modularis), която се среща и у нас? Партньорите сключват брак през размножителния сезон, като всичко изглежда като един моногамен и здрав брак. Женската обаче обикновено си има любовник, който е по - млад и винаги е прогонван от съпруга при многобройните му опити да ухажва женската. По-младият мъжки издебва момента, когато съпругът се е отдалечил и тихичко подканва женската. Тя се приближава, като същевременно повдига опашката си и бързо я разклаща, това е знак, че тя е готова да приеме мъжкия. Самият акт трае по-малко от секунда. След това женската отлита при своя съпруг и започва да извършва същите движения с опашка. Съпругът обаче очевидно е разбрал за изневярата и започва да кълве женската по гениталиите. Това продължава, докато тя не изхвърли капчицата сперма на любовника. Сега съпругът може да копулира и ще е сигурен, че той е бащата. Женската е ощастливила и двамата съперници - те ще помагат за отглеждане на потомството, мислейки всеки поотделно, че той е бащата.

Лебедите

Едно изследване проведено в Австралия през 2006 г. от д- р Мълдър (Raoul Mulder) от университета в Мелбърн променя представата ни за лебедите, като символ на вярност. След ДНК анализ на малки на черния лебед (Cygmis atratus) се оказало, че постоянният партньор е баща едва на всяко шесто лебедче! Лебедите винаги добре охраняват своите спътници и възниква въпросът как женските успяват да изневерят с други мъжки? Според Мълдър женските успяват да се измъкнат в малките часове на нощта и търсят други партньори. Допълнително мъжките също не остават по- назад и също търсят копулация с чужди женски.

Син манакин

При синия манакин (Chiroxiphia caudata) от сем. (Pipridae) - птичка подобна на синигера положението е съвсем различно - тук мъжките си сътрудничат. Мъжките се събират на групи, като всяка група си има водач. Щом женската се приближи до някоя от тези групи членовете й започват акробатично да прелитат един над друг. Ако женската хареса тези номера, то тя ще се чифтоса само с водача. След това ще отлети и сама ще отгледа малките.
По време на живота си червенушката (Pyrrhula pyrrhula) сключва два устойчиви брака - единият учебен с някой от своите братя или сестри, другият с чужд партньор след достигане на полова зрелост.

В публикацията са ползвани с любезното разрешение на автора големи откъси от книгата: (Не)обикновените животни, д-р Чавдар Черников

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !