„На растителна основа“ не винаги означава здравословно

Ваня Милева Последна промяна на 25 януари 2022 в 00:01 7449 0

"Невъзможният" бургер с месо на растителна основа по количество калории и нива на наситени мазнини съоветства на месото в 100-грамовия бургер на McDonald's . Кредит: Flickr (CC BY-NC-ND 4.0)

Не е минало толкова много от началото на Новата година и хората все още мислят за своите решения и цели за 2022 г. Мнозина избират да спрат пиенето, пушенето, да живеят по-здравословно. Американската организация за правата на животните, PETA, настоява, че "да станете веган е най-доброто решение за Нова година".

"Но месото на растителнота основа често е с високо съдържание на натрий, свръхпреработено и не е по-здравословно от месото, което имитират", предупреждава в The Conversation диетологът Меган Макгий (Meghan McGee) от Университета в Торонто..

"Невъзможният" бургер (произведен от Impossible Foods Inc. - компания, която разработва растителни заместители на месни продукти) например е впечатляваща смес без месо от соя, картофени протеини, кокосово и слънчогледово масло. Дори кърви като истинското месо. В същото време броят на калориите и нивата на наситени мазнини съоветстват на месото в 100-грамовия бургер на McDonald's (220 кал, 16 г мазнини) и съдържа шест пъти повече натрий.

Глобалният пазар на месо на растителна основа се очаква да достигне до 85 милиарда щатски долара през 2030 г. И магазините за хранителни стоки предлагати множество бургери, колбаси, хапки, мляно месо и опции за морски дарове, всички без следа от животински продукти.

Каква е здравословно хранене?

Според едно скорошно проучване, хранителната полза от растителните храни е минимална. Изследователи от Сингапурския институт за иновации в храните и биотехнологиите са моделирали резултата от замяната на бекон, пилешко, телешки бургери и сладолед с версии без животински произход.

Диетите, които заместват животинските продукти с алтернатива на растителна основа, са под дневните препоръчителни дози за витамин В12, калций, калий, цинк и магнезий и с по-високо съдържание на натрий, захар и наситени мазнини.

Дори с добавени витамини и минерали, тези продукти не са хранително взаимозаменяеми, отбелязва Щефан ван Флийт (Stephan van Vliet), постдокторант в Института по молекулярна физиология на Дюк. „Месото, направено от растения, не е месо от крави, а месото, направено от крави, не е месо от растения“, коментира ван Флийт.

Животинските храни като месо, мляко и яйца имат пълноценни протеини, което означава, че съдържат достатъчно от деветте незаменими аминокиселини, които трябва да приемаме с храната си всеки ден. Растителните храни като плодове, зеленчуци, ядки, семена и зърнени храни често нямат една или повече от тези аминокиселини и трябва да се консумират в комбинация.

Простото фокусиране върху протеина е недостатъчно. Кредит: Unsplash

Производителите на месо на растителна основа твърдят, че техните продукти съдържат подобни количества протеини, които са сравними по качество с животинските протеини. Но фокусирането върху количеството протеини е твърде „опростено“, отбелязва ван Флийт. „Храните съдържат стотици до хиляди съединения, които могат да повлияят на човешкия метаболизъм и здравето.

Ван Флийт и колегите му сравняват 190 молекули в месо на растителна основа с мляно говеждо месо, и установяват, че 90% от тях са различни. В алтернативите на месоto липсват определени аминокиселини и производни, като креатин, таурин и ансерин, „които могат да окажат влияние върху здравето ни и потенциално мозъчните, както и мускулните функции“, подчертава ван Флийт.

Други метаболити като полифеноли и антиоксиданти са открити в по-големи количества или изключително в месото на растителна основа. Той вижда храните от растителен и животински произход като допълващи се в нашата диета, където някои хранителни вещества се получават по-добре от животински източници, а други от растелни.

Терминът "на растителна основа"

„Хората избират бургер на растителна основа по различни причини“, коментира Роузи Шварц (Rosie Schwartz), диетолог от Торонто, „включително да намалят приема на месо“. Но тя твърди, че потребителите трябва да преосмислят своите разсъждения, ако това е свързано със здравето.

„Да заменим с нещо на растителна основа като заместител, защото се нарича растително, наистина ни насочва в грешна посока“, казва Шварц.

Според учените по храненето и Канадското ръководство за храните, растителната основа е препоръчителният начин, по който трябва да се храним. Напълнете половината си чиния със зеленчуци и плодове, а другата половина с пълнозърнести храни и протеини.

Но „на растителна основа“ се отнася и до всичко - от месо до боя и калъфки за възглавници, стига да са направени предимно или изцяло от растения според речника Merriam-Webster.

Това, че е направено от растения, не означава, че е здравословно.

Ако избирате нещо "на растителна основа" заради здравето си, вероятно трябва да помислите. Кредит: Unsplash

Бъдещето на растителното месо

До този момент компаниите за растително месо се фокусираха върху вкуса, текстурата и външния вид на своите продукти. Тези компании се насочват към хората, които ядат месо, като създават чудеса на растителна основа, предназначени да изглеждат, да са на вкус и да се усещат като истинското месо.

Impossible Foods, създателят на "невъзможния" бургер, казва, че 90% от клиентите им все още ядат месо. Работата не е там, да се превърнат любителите на салати и зеленчуци в потребители на фалшиво месо.

„Цялата мисия на Impossible Foods е да създава продукти на растителна основа, които се конкурират директно с животинското месо“, коментира Естер Кон, мениджър комуникации в Impossible Foods. „Ако ядете пет телешки бургера седмично, искаме да размените, дори просто да опитате да замените един с "невъзможен бургер".

С процъфтяващия пазар и новите протеини не от животини, направени от клетки в лаборатория или гъби във ферментационни резервоари, опциите са безкрайни. Могат ли да бъдат адаптирани, за да бъдат и по-здравословни? Ще трябва да изчакаме и да видим.

Тази статия е публикувана за първи път в The Conversation.The Conversation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !