Прасетата са интелигентни и емоционално сложни същества

Дали свинете са умни животни, които заслужават уважение, или са само машини за бекон?

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 февруари 2019 в 11:59 17098 0

Прасетата са интелигентни, емоционални и когнитивно сложни същества

Кредит Pinterest

Прасетата са интелигентни, емоционални и когнитивно сложни същества.

Въпреки репутацията си на ненаситни и вечно мръсни същества (винаги ще намерят мръсотията), прасетата всъщност са много интелигентни животни. Домашни или диви, прасетата са известни със своята способност да се адаптират към различна среда.

Голяма част от изследванията на свинете се съсредоточават върху тяхното здраве и добро наддаване на килограми, което не е много дружелюбно отношение.

Мислещи прасета

Прасетата са изключително интересни животни. Те са способни да решават трудни задачи, те обичат да играят, показват широк спектър от емоции и имат уникални индивидуални личностни характеристики.

Прасетата са сред най-бързо обучаемите животни - те могат да правят циркови номера - при команда да скачат в обръчи, да издават подобни на думи звуци, да затварят и отварят клетка, играят видеоигри с джойстици и др. За добро или лошо, прасетата също така бавно забравят. "Те могат да научат нещо от първия опит, но след това им е трудно да го забравят", коментира Сюзан Хелд (Suzanne Held) от Университета в Бристол.

Може да се намерят много данни за подробни поведенчески проучвания на прасетата в научната литература,  в популярните есета и резюмета, а също и сравнения на някои аспекти на "умствените" и емоционалните способности на прасетата и други видове - "Are Pigs as Smart as Dogs and Does It Really Matter?"

В един от тестовете хранилката е свързана с компютър. Прасетата успяват перфектно да докарат с помощта на джойстик курсора до специална зона на монитора, така че устройството за подаване на храна автоматично да се отвари. Кучетата не могат да повторят този експеримент и да изгубят за свинете бързо.

През 2009 г. в списание Animal Behavior изследователи представиха доказателства, че домашните свине могат бързо да се научат как работят огледалата и да използват това познание за отразените образи, за да огледат околността и да намерят храна. Учените не могат да кажат дали животните осъзнават, че очите в огледалото са техните собствени или дали прасетата могат да се класират заедно с маймуни, делфини, слонове, врани и други видове, преминали прочутия „огледален тест за самосъзнание (MSR) “, който се смята за маркер за самоосъзнатост и висока интелигентност.

Това откритие е само едно в поредица от скорошни открития от зараждащото се изследване на интелигентността на свинете. Други изследователи откриват, че прасетата са много добри при запомнянето къде са хранителните запаси и колко голяма е всяка партида в сравнение с останалите.

Прасетата са личности

Един преглед на изследванията за свинете от 2015 г. показа, че те са сложни, съзнателни същества. Той е публикуван  в International Journal of Comparative Psychology от изследователите Лори Марино (Lori Marino) и Кристина М. Колвин (Christina M. Colvin). Документът, наречен "Thinking Pigs: A Comparative Review of Cognition, Emotion, and Personality in Sus domesticus" ("Мислещи свине: сравнителен преглед на интелекта, емоционалността и личността на домашната свиня", е достъпен онлайн и съдържа много интересни открития. 

Сред изводите са, че "има няколко области на изследвания, в които констатациите предполагат сложна психология при свинете".

Авторите заключават, че "прасетата показват последователни поведенчески и емоционални характеристики, които ги описват като различни личности. Например стилове за справяне, видове реакции, темперамент и поведенчески тенденции".

Изследователи от университета Емори смятат, че прасетата обичат да играят и да се включат в битки на шега помежду си, подобно на кучетата. Прасетата знаят как да живеят в сложни социални общности, учат се едно друго и изграждат взаимоотношения в екип.

Що се отнася до емоционалния живот на прасетата, те отбелязват: "Някои от по-интересните проучвания показват, че тези животни могат да реагират на емоциите на други прасета или т. нар. "емоционална заразителност" (emotional contagion), да реагират в отговор на очакванията на други прасета за положителни или отрицателни събития, което "разкрива важността на социалните фактори за емоциите." (Reimert, Bolhuis, Kemp, & Rodenburg, 2013).

Поради високата си интелигентност, прасетата са силно податливи на стрес. Прасенцата са много привързани към майките си и ако са разделени, особено в ранна възраст, го преживяват много болезнено раздялата, като спират да ядат. Силен стрес за прасетата е преместването им от едно място на друго.

Особено близки

Съставът на кръвта, физиология на храносмилането, зъбите и някои физиологични характеристики на прасето са много близки до човешките. По-близки са само маймуните. Ето защо донорският материал, взет от прасета, често се използва в трансплантологията. Много органи от свине се използват пряко или косвено при лечението на опасни човешки заболявания, а за първи път инсулин е изолиран от панкреаса на прасета в началото на 20-те години на миналия век. Прасето често страда от същите заболявания като човека и може да се лекува с почти същите лекарства в същите дози.

Миналата година Институтът на Рослин пусна първото секвениране на генома на прасето и публикува първия атлас на генната експресия в множество тъкани на свинете. 

„Геномът на прасето е добре сравним с човешкия геном“, отбелязва Лорънс Шук (Lawrence Schook) от Университет на Илинойс в Ърбана-Шампейн. "Много големи участъци са се променили малко за 100-милионната история, откакто предците на свинете и хората се разделили", коментира генетикът.

Прасетата може би някога са се конкурирали с кучетата за титлата "Най-добър приятел на човека"

Прасетата са опитомени най-малко преди 8 000 години от дивата свиня в Азия и Европа. Опитомяването е било лесно, като се има предвид, че обичат да се ровят в сметищата.

Докато едно на всяко трето общество на ловци-събирачи, оцеляло до ХХ век, е отглеждало кучета, то впечатляващите едно от всеки десет са държали прасета за домашни любимци

Подобно на кучетата, свинете понякога са били погребвани със собствениците си, което показва, че взаимоотношенията с тях са били повече от кулинарни. Има и интересна връзка между опитомяването на прасетата и котките. И двата вида се появяват невероятно рано в Кипър, твърде далеч от Турция, за да могат да доплуват до там. Изводът е, че трябва да са били превозени на острова на кораби.

Въпреки че използването на прасета за домашни любимци е модерно в момента на Запад, сега сме много по-отчуждени с тях, отколкото нашите предци.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !