Сексуални стратегии и тактики на елените на Дядо Коледа

Наука OFFNews Последна промяна на 21 декември 2018 в 00:00 11137 1

През декември елените на Дядо Коледа са заети да возят стареца по света, така че той да разнесе подаръците на всички деца, които заслужават. През месеците, предшестващи светлия празник, обаче елените са заети с друг вид физическа активност - чифтосване, ни осведомява Live Science.

Дивите северни елени обичайно живеят на малки и кротки стада през по-голямата част от годината. Това обаче е така, докато не настъпи размножителният им период. По време на него (от септември или октомври до ноември) конкуренцията между мъжките се разпалва и всеки елен не е на себе си. В зависимост от подвида на елените, както и от средата, в която живеят, те могат да използват различна стратегия за оставяне на потомство.

Например, арктическият северен елен, който не мигрира, възприема стратегия за защита на своя харем. В него влизат много женски (понякога дузина* или дори повече), с които еленът да се съвкупява, затова той ги охранява от останалите мъжки.

Мъжкият елен, който обитава горите, пък се съсредоточава върху това да брани богати на ресурси територии, в които женските да идват, за да се хранят.

От друга страна, елените от тундрата мигрират на големи групи през есента, като тази миграция съвпада с техния размножителен период. Заради този номадски начин на живот, мъжките често не успяват да си съберат харем и вместо това се съсредоточават да си изберат и да защитават само една разгонена женска. Все пак в някои случаи мигриращите мъжки успяват да си формират харем, но те са нестабилни, тъй като женските често се местят от един в друг.

Стратегиите и тактиките

В контекста на гореизброените генерални стратегии мъжките могат да възприемат дори още по-специфични тактики. Изследванията показват, например, че мъжките, успели да създадат мобилен харем, може да използват доминантна, субдоминантна и скрита тактика.

Доминантните мъжки се опитват да съберат колкото се може повече женски. Те винаги са готови да се сбият с други мъжки, за да останат на върха на социалния ред.

Субдоминантните мъжки се навъртат около харемите на доминантните, нетърпеливо очаквайки възможност да откраднат женски и да си направят свой харем. Те дори понякога се сбиват с доминантните мъжки за техните хареми.

Младите елени, които използват скритата тактика, се опитват бързо да се шмугнат в някой от харемите. Те се съвкупят с женските, когато лидерът на харема се е разсеял.

Тези тактики не е задължително да са фиксирано за целия размножителен период и могат да се променят на няколко минути. Например, ако двама доминантни мъжки се сбият и победителят вземе харема на загубилия, то последният ще бъде принуден да възприеме субдоминантна тактика. Сбиванията могат да бъдат доста сериозни на моменти, като някои елени може да получат няколко наранявания от рогата на противника.

Интересното е, че до 90% от размножаването се случва в 10-дневен период, наречен "размножителен пик". През него поведението за "прелъстяване" на мъжките - включително сумтенето, изкореняване на храсти и прогонването на противници - става много добре синхронизирано и активно. Всяка женска се сношава само през два дена от този 10-дневен "размножителен пик".

Избор и ухажване на мъжките

Въпреки че мъжкият елен се опитва да се сноши с всяка женска, с която може, не е ясно дали женските елени активно избират своите партньори.

Изследователите обаче са забелязали женските елени да обикалят и да посещават няколко мъжки през седмиците преди разгонването. Те се опитват да привлекат вниманието на доминантните мъжки, като се предполага, че така те се опитват да направят избор на мъжки до някаква степен.

Освен тези дейности, не изглежда женските да предприемат други поведения за ухажване.

Доминантните мъжки остават в повишена готовност по време на периода за размножаване, очаквайки техният харем, а и другите женски, да се разгонят. За да се случи това, мъжкият издава гърлени звуци с наведена ниско глава към женската. Той също така мирише нейната вагинална област, докато повдига горната си устна.

След като открие, че женската е разгонена, мъжкият засилва своите гърлени звуци и движение на горната устна, като това може да продължи цял ден. Женската от своя страна остава близо до доминантния мъжки и се опитва да прогони чуждите мъжки, които използват скрита тактика, с рогата си.

За сношаването мъжкият се намества отзад на женската, което обикновено изисква няколко опита, докато женската застане мирно и му позволи да проникне в нея.

След успешното сношаване с женската - актът приключва след няколко секунди - мъжкият елен губи всякакъв интерес към нея и спира да я защитава от останалите мъжки, въпреки нейните опити да остане около него.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.01 2016 в 14:40

Очакваме част II - Сексуални стратегии и тактики на джуджетата на Снежанка!