01 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Сешоарите за ръце в обществените тоалетни са опасни за здравето, предупреждават учени

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 септември 2018 в 13:28 59681
Снимка: www.wikihow.com

През 2014 г. екип от учени от Университета в Лийдс, Англия, обявиха, че сешоарите за ръце в публичните тоалетни са всичко друго, но не и хигиенични.

Те разпръскват голямо количесто бактерии, полепнали по лошо измитите ръце на хората, във въздуха или по съседните повърхности, увеличавайки шанса да напуснеш тоалетната покрит с бацили.

Експеримент, проведен в лаборатория, сочи, че сешоарите за ръце издухват 27 пъти повече микроби, отколкото обикновените хартиени салфетки. Тези микроби живеят във въздуха около 15 минути.

Днес авторите на изследването представиха още доказателства срещу сешоарите в публичните тоалетни, разказва IFLScience. 

Професор Марк Уилкокс със своите колеги са изследвали как различните методи за подсушаване на ръцете в болничните тоалетни влияят върху разпространението на бактерии. Проучването е важно, тъй като много сериозни инфекциозни заболявания, устойчиви на антибиотици, циркулират в медицински условия. Резултатите бяха публикувани в журнала за болнични инфекции.

Изследване продължило година и е било проведено в болници в три града - Лийдс, Париж и Удине, Италия. Във всяко лечебно заведение учените са избрали 2 тоалетни, посещавани от персонала и пациентите. В едната можеш да си подсушиш ръцете със сешоар, а в другата със салфетка.

В рамките на 4 седмици изследователите вземали проби от повърхностите и въздуха в болничните тоалетни. След още две седмици те разменили методите за подсушаване на ръце в двете тоалетни. Този процес е бил повторен 3 пъти.

Резултатите от експеримента показали, че броят на бактериите във въздуха е бил много по-голям в тоалетните, където се е използвал сешоар за ръце.


+ 2
- 0
Я, нЕкой откри Америка.
 
Още от : Биология
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.