Заплахата от Турция: Чумата по овцете (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 15 юли 2018 в 00:12 18743 0

Вирусът на PPR.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи за три случая на болестта „чума по дребните преживни животни” (PPR) при овце в района на Ямбол на границата с Турция. В едно стадо от 540 овце и кози две животни са дали положителни проби и едно е починало, като болестта е потвърдена от референтната лаборатория на ЕС. Това е първото събитие на PPR в България и в ЕС. Извършват се мерки за контрол на заболяванията, включително зони за защита и наблюдение, и унищожаване на всички дребни преживни животни в контакт.

Това са неприятни мерки, но доколко сериозността на положението ги оправдава.

Какво представлява PPR

Чумата по дребните преживни животни” (Peste de Petits Ruminants - PPR) е сериозно вирусно заболяване по овцете и козите, което причинява смъртност от повече от 50% в засегнатите стада. PPR се предава най-често чрез директен контакт с заразени животни или вдишване на вируса по въздуха, въпреки че може и чрез замърсени продукти. Вирусът се среща във всички секрети или екскрети на заразените животни. Вирусът, причиняващ чумата по дребните преживни животни, принадлежи към групата на парамиксовирусите и е близък в антигенно отношение с този, причиняващ чума по говедата, гана по кучетата и вирусите на морбили при хората и водните бозайници. Вирусът на PPR не представлява опасност за хората.

Ваксините

Живи живи атенюирани (отслабени) ваксини са налични за профилактика и контрол на заболяването, но няма одобрена в Европейския съюз маркерна ваксина от вида DIVA (Differentiating Infected from Vaccinated Animals - разграничаваща заразените от ваксинираните животни). Вместо това, като опасна екзотична болест, контролът в ЕС се основава на ликвидиране, съгласно европейското законодателство, Директива 92/119/EEC.

Според указание на БАБХ, ваксинацията в България не е решение за ликвидирането и контрола при евентуална епидемия. Тя е удачна единствено в региони, в които болестта е характерна, тоест са ендемични по отношение на това заболяване, а България (все още) не е такава.

Разпространение на PPR по света

PPR инфекцията е установена в много от африканските страни между Атлантическия океан и Червено море. Засегнатата площ достига на север до Египет, на юг до Кения на изток, и Габон на запад. През последните години заболяването е било наблюдавано в Близкия изток и Арабския полуостров, в страни, включително и на Ислямска република Иран, Ирак, Израел, Йордания, Кувейт, Ливан, Оман, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Йемен, има серологични доказателства от Сирийската арабска република и Турция. Огнища на PPR са чести в Индия, Непал, Бангладеш, Пакистан и Афганистан.

Има четири щама на вируса PPR, линии I и II се срещат в Западна Африка, линия III - в Източна Африка, Близкия Изток и Южна Индия, а IV - от Азия. 

Има чести доклади са болестта PPR в Турция.

Чумата по дребните преживни животни в Турция е ендемична болест

В Турция първото откриване на PPR е през 1992 г. в югоизточен Анадол чрез серологични техники, според доклад на EFSA (European Food Safety Authority), Европейскaтa агенция за безопасност на храните.

С червено са обозначени местата с огнища на PPR. EFSA

Първоначалното настъпление на PPR в Турция съвпада с премахването на чумата по говедата в страната. По-късно, през 1995-1996 г., има подозрения за PPR от клинични и некропсични проби и 17 стада овце и 6 на кози са изследвани със серологични и вирусологични тестове, които потвърждават диагнозата PPR. Вирусът беше изолиран и идентифициран филогенетично като вирус на PPR линия IV. При засегнатите стада се съобщава за заразяване  87% при овцете и 90% при козите и при огнищата са установени смъртни случаи от 6-30%, а при козите 32-80%.

Оттогава PPR бързо се разпространява във всички региони на Турция и се превръща в ендемична болест (тоест болест, характерна за областта). Серологичните и имунохистохимичните изследвания, проведени в различни райони на Турция, показват наличието на PPRV инфекция във всички региони на Турция.

В проучване за разпространението, проведено през 1999-2000 г., са събрани и тествани общо 12 799 серумни проби от овце и кози от 590 стада. Установено е, че разпространението е 29% при овцете и 24% при козите със средна стойност от 28%.

Разпространение на PPR в Турция преди ваксинациите. EFSA

Тъй като PPR е ендемична в Турция и е приложена широка ваксинация, типичните клинични признаци на заболяването и високата смъртност са рядко наблюдавани през последните години. 

Възможно ли е да се пренесе заразата през границата ни с Турция?

В момента няма официално съобщени нови случаи от района на Турция, който граничи с България.

Източникът на заболяването следователно остава неизвестен - възможно е да е станало чрез контакт с диви животни.

Обикновено овцете показват по-малко клинични признаци от козите и в райони с по-висока плътност на овцете, болестта може да се разпространява, без да може да се открие, поради което трябва да се прилагат незабавно умъртвяване, ограничения на движението и дезинфекция.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !