Защо толкова много хора имат болки в гърба? Квадропедализъм и квадробика (видео)

Виновна е еволюцията

Ваня Милева Последна промяна на 06 октомври 2021 в 00:01 9318 0

Болките в гърба са изключително често срещани като около една четвърт от хората съобщават за поне един цял ден с болки в кръста в рамките на тримесечен период според проучване от 2006 г. в списание Spine. Това е и водещата причина за инвалидност по целия свят според проучване от 2014 г. в списание Annals of the Rheumatic Diseases.

И така, защо хората имат толкова често болки в гърба?

Виновна е еволюцията

„Защото ходим на два крака“, обяснява Джереми Де Силва (Jeremy DeSilva), палеоантрополог от У ниверситета в Дартмут. Преди хората да започнат да ходят изправени, нашите предци бозайници са бягали на четири крака в продължение на десетки милиони или дори стотици милиони години. Бозайниците с такъв начин на придвижване имат хоризонтален гръбнак, който действа като окачен мост, придържайки торса си, пояснява Де Силва.

Кредит: Wikimedia Commons

Преди около 7 милиона години човешките предци са развили по-изправена поза, разказва Де Силва. Гръбначният им стълб става вертикален, което им позволява да се движат на два крака. Специалистите не са на едно мнение по въпроса защо хората са еволюирали да тръгнат на два крака, но една от основните теории е, че за това са стимулирани от прехода от джунгли към савана. Въпреки че тази адаптация ни помага да се развием като вид, тя идва с някои проблеми.

"Тъй като еволюцията може да работи само с вече съществуващи анатомии и вече съществуващи форми, ние притежаваме гръбначен стълб, с който еволюцията вече е поработила", обяснява Де Силва. "И това го направи достатъчно добър. Искам да кажа, че все пак сме тук. Но това не означава, че нямаме проблеми. Еволюцията води до това, че сме достатъчно добри, за да оцелеем. Но не гарантира вашия комфорт".

Брус Латимер (Bruce Latimer), физически антрополог от Университета Case Western Reserve в Охайо, описва гръбначния стълб като поредица от чаши (прешлени) и чинии (дискове между прешлените), балансиращи един върху друг. Повечето хора имат 24 от тези чаши и 23 диска. Връзките и мускулите помагат за стабилизиране на купчината, но тъй като е вертикална, дисковете може да се изплъзнат. 

"След това вземете книга дебела като речник и я поставете отгоре. Това е главата. Ако сте много внимателни, можете да я балансирате - иначе на земята ще има много порцелан", разказва Латимер. "Тогава си представете да вземете това и да поставите всички извивки, които естествено имате в гръбначния стълб. Мога да ви дам всичкото тиксо на света, но все още няма да можете да го балансирате".

Естествената извивка на човешкия гръбнак създава проблеми. Гръбначният стълб се изкривява, за да балансира теглото, за да даде възможност за гъвкавост и да избегне блокиране на родовия канал. Но поради тези извивки хората са податливи на развитие на по-тежки изкривявания като кифоза (външно изкривяване на горната част на гръбначния стълб) или сколиоза (странично изкривяване на гръбначния стълб), казва Де Силва. При всяка извивка гръбначният стълб е предразположен и към фрактури.

"Хората сме единствените бозайници, за които знаем, че с напредването на възрастта можем да получим спонтанни фрактури на прешлените си, само заради теглото върху всеки следващ прешлен", коментира Де Силва.

Съвременният живот в индустриално развитите страни също играе роля. Основните мускули стабилизират гърба, но много хора те са слаби.

„Ако седите цял ден на бюро, наведени и не работите с мускулите на долната част на гърба, те лесно се напрягат“, обяснява Де Силва. 

Въпреки че има множество фактори, еволюцията е основният виновник, смята Де Силва. В края на краищата нашите древни предци, включително известният австралопитек Луси, също са имали проблеми с гърба, според проучване от 1983 г. в American Journal of Physical Anthropology

Не всички двуноги обаче имат болки в гърба

Не всички двуноги обаче имат болки в гърба, както хората. Някои големи сухоземни птици, като щраусите, ходят изправени на два крайника без особени проблеми. 

„Доколкото знам, щраусите не трябва да ходят много често на масаж на кръста“, коментира Де Силва.

Една от причините е, че гръбначният стълб на птицата е повече диагонален, отколкото вертикален, така че може да действа повече като окачен мост, а не като кула от чаши и чинии. Щраусът също имаше значително повече време да развие високо функциониращ гръб.

"Те са имали приблизително 200 милиона години повече от нас", отбелязва Де Силва. "Що се отнася до двуногия скелет, ние сме нещо като новите деца в блока".

Квадропедализъм

Независимо какво си мислите квадропедализмът е форма на сухоземно движение, при което четириного животно използва четирите си крайника, за да понесе тежест, да ходи и да тича. За животни, които обикновено поддържат стойка на четири крака и се движат с помощта и на четирите си крайника, се казва, че практикуват квадропедализъм (от латински quattuor за "четири", и pes , pedis за "крак"), за разлика от например човешкия бипедализъм - или способността на хората да се движат на два крака.

През юли 2005 г. в селски район на Турция учените откриват петима турски братя и сестри, които са се научили да ходят естествено на ръцете и краката си. За разлика от шимпанзетата, които се движат на кокалчетата си, семейство Улас ходи на дланите им, което им позволява да запазят сръчността на пръстите си. Изследване показва, че това не е "деволюция", а адаптацията към генетична мутация - синдрома на Унер Тан, състояние на човешки квадропедализъм, което също включва нарушена интелигентност и елементарна реч.

Много хора, особено практикуващите паркур и фрирънинг и естествения метод на Жорж Ебер, намират полза от четириногите движения за изграждане на хармонична сила на тялото.

Последователите на набираща популярност "квадробика" - може да се каже "изкуство да се движиш на четири крака" - показват доста едновременно притеснителни и възхитителни видеоклипове.

Обърнете внимание на скока:

Японецът Кеничи Ито не изглежда толкова елегантно на четирикрака, но затова пък е рекордьор на бързина - изминава 100 м на четири крайника само за 15.71 секунди.

 

Източник: Why do so many people have back pain?
Tara Santora, Live Science. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !