Женската полова система при кенгурутата има три разклонения

Наука OFFNews Последна промяна на 27 януари 2016 в 15:12 12176 0

В опит да ви изтръгнем от скучното ежедневие смятаме да ви представим някои интересни факти за интимния живот на кенгурутата и по-специално засягащи техните гениталии.

Всички сме чували за какви ли не чудатости в животинското царство. Пригответе се да чуете за поредното, което е малко известно за голяма част от хората. Женското кенгуру има изключително сложно устроен репродуктивен тракт (на картинката), който включва (цели) три вагини. Но защо е необходимо това усложнено устройство?

Устройство на репродуктивния тракт при женското кенгуру. виждат се две странични и една средна вагина, които заедно с общия им канал образуват структура подобна на буквата "Ф". Кенгурутата имат също и две матки в горния край на трите си вагини. Интересна особеност е че уретрите идващи от бъбреците преминават през дупките между трите вагини преди да достигнат пикочния мехур.

Тази особеност се споделя от всички торбести - група бозайници, които отглеждат малките си в кожни израстъци, подобни на торби. Коалите, вомбатите и тасманийските дяволи... всички те споделят структурата с три вагини. Страничните вагини пренасят сперма до двете матки (мъжките торбести често имат раздвоени пениси), докато средната е основния път на малките към външния свят.

Трябва да се отбележи, че при торбестите уретрите, които транспортират урина от бъбреците до пикочния мехур, минават през празните места между трите тръби. При плацентните бозайници, като нас, уретрите са се развили по различен начин и те не преминават през репродуктивната система. По време на развитието, предшествениците на репродуктивните структури в определен момент се сливат, образувайки единична вагина. При торбестите това никога не се случва.

Според някои това може да обясни защо торбестите ембриони се раждат в толкова ранен стадии на развитието си. Новороденото кенгуру е с приблизителната големина на едър бонбон в момента в който напуска вагината и то трябва да издържи трудното изпълзяване до торбата. Възможно е тясната тръба, по която новороденото напуска майката, да не позволява на животното да стане по-голямо преди раждане, без при това да се заклещи, създавайки заплаха за своето оцеляване и това на майката.

Сложното устройство на репродуктивния тракт обаче позволява на женското кенгуру да е непрекъснато бременно. Докато едно от малките се развива в торбата, другия ембрион се поддържа в запас в матката, изчаквайки своето братче или сестриче да порасне достатъчно, че да напусне торбата. Всъщност майката кенгуру може да се грижи за 3 малки едновременно - по-отраснало, което вече е напуснало торбата; младо, което все още се развива в торбата и ембрион, който очаква да се роди.

Източник: Discover Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !