Близнаци са разделени в утробата на майка си при уникална операция в болница "Надежда"

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 юли 2018 в 10:36 11817 0

Екип на болница "Надежда", воден от д-р Кристина Чачева, извърши сложна вътреутробна операция, която даде шанс за живот на новородено момченце.

Бебето е споделяло обща плацента в утробата на майка си със своя еднояйчен близнак без сърце – рядка форма на сиамски близнак или т. нар."паразитен близнак", обяснява Сlinica.bg.

Здравото бебе е изложено на сериозна заплаха да развие сърдечна недостатъчност и бременността да приключи фатално, защото единият близнак няма развити сърдечни структури а се кръвоснабдява от другия, чието състояние би се влошило с напредване на бременността и наедряване на паразитния близнак.

В медицината състоянието е известно като TRAP (Twin reversed arterial perfusion - реверсивна артериална перфузия на близнаци). Среща се изключително рядко – възниква при приблизително 1% от близнаците, споделящи една плацента и един случай на 50-200 000 бременности.

За да се спаси здравото бебе, е необходимо да се предприеме вътреутробна операция като  с лазер да бъдат затворени съдовете от пъпната връв на паразитния близнак, така че той да спре да се кръвоснабдява от здравия. След успешната вътреутробна операция бременността е проследена стриктно от екипа на с д-р Чачева и благодарение на общите им усилия бебето се ражда здраво и доносено в 38-а гестационна седмица.

Д-р Кристина Чачева е ръководител звено "пренатална диагностика и терапия" в болница "Надежда".

Ето какво разказва тя за себе си:

Не си спомням някога да съм искала да бъда нещо друго освен лекарка.

През 1996 започнах следването си в Медицински Университет в София, но по стечение на съдбата го завърших в Бон, Германия.

В Германия имах късмета да попадна в един от най-големите и добри центрове за пренатална диагностика и терапия, който се намира в Университетската клиника по акушерство и гинекология в Бон. Там работих и се учих от най-известните и изтъкнати специалисти в областта на пренаталната диагностика.

Когато завърших обучението си в Бон, приех предизвикателството да оглавя отделението по пренатална диагностика на голяма клиника в Хамбург.

Въпреки че имам специалност "Акушерство и гинекология" и по-тясна специалност "Акушерство и перинатална медицина" (това е допълнителна квалификация, която изисква още повече клиничен опит), проследила съм много рискови бременности, водила съм голям брой раждания, моята страст си остава пренаталната медицина.

По време на работата ми в Бон имах възможността да се занимавам с нови методи за пренатална терапия и да работя по изграждането и утвърждаването на немския център за фетална хирургия и минимално-инвазивна терапия. Затова съм убедена, че винаги трябва да сме отворени за новости и да подкрепяме хората, които ги въвеждат.

Тя обяснява, че след 14 години работа в Германия решава да се върне в България, заради носталгията, а и защото е намерила "добро място за работа и развитие" в "Надежда".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !