Нов „звезден двигател“, който може да премести цялата ни Слънчева система (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 29 декември 2019 в 10:04 14832 0

Кредит: Kurzgesagt/YouTube

Ново изследване представи радикална идея за хипотетична космическа мегаструктура - звезден двигател, изграден с цел да транспортира нашата Слънчева система някъде другаде, ако някога се наложи да се преместим в друг космически квартал.

В това красиво видео от Kurzgesagt може да научите всичко за така наречения двигател на Каплан (Caplan Thruster), който използва енергията на Слънцето, за да ни придвижи в нашата галактика, че и отвъд нея. Той е кръстен на учения, на който е хрумнала тази идея, астрофизикът Матю Каплан (Matthew Caplan) от Илинойския държавен университет.

Но защо е необходима такава огромна машина?

Може сега да сме в безопасен район, но Вселената е опасно място и непрекъснато се променя, така че винаги има вероятност Земята един ден да попадне на пътя на астероиден поток или близо до експлодираща свръхнова.

Благодарение на съвременните технологии може да получим предупреждение за такова бедствие в рамките на няколко милиона години. Това време може да бъде достатъчно, за да разработим звезден двигател, ако се приложи творческия потенциал на човечеството в това начинание.

Видеоклипът на Kurzgesagt показва принципа на работа на двигателят на Каплан  - той трябва да бъде позициониран близо до Слънцето, използвайки електромагнитни полета за събиране на водорода и хелия от слънчевия вятър за гориво.

Така двигателят ще се захранва с две струи енергия - тази с хелий ще се използва в термоядрен реактор, за да създаде струя радиоактивен кислород, която ще тласка Каплановия двигател напред, и друга, използваща водород, за да поддържа дистанция със Слънцето и да го избута напред. 

Тъй като слънчевият вятър сам по себе си не би осигурил достатъчно гориво, ще има нужда от някаква структура от типа на сферата на Дайсън, която да концентрира светлината на Слънцето, за да повиши температурите и изходната мощност още повече.

Добрата новина е, че когато Слънцето се задвижи, всичко останало ще го последва, поддържано в същия гравитационен танц както преди. Не е необходимо да се преместват поотделно Земята, Марс, Юпитер и другите планети, защото привличането на Слънцето ще се погрижи за това.

Принципът на подобен звезден двигател е предложен от руския учен Леонид Шкадов. Двигателят на Шкадов по същество е гигантско извито огледало, проектирано да отразява достатъчен брой фотони от слънчевата светлина, за да се движи в пространството. Това движение обаче може да бъде само в една посока, което ограничава използването му.

Освен това двигателят на Шкадов е бавен - при пълна мощност може да ни придвижи на 100 светлинни години за 230 милиона години.

От друга страна, двигателят на Каплан би могъл да ни премести 50 светлинни години само за 1 милион години - достатъчно бързо, за да избягаме от свръхнова.

Ако искаме в бъдеще да преместим цялата Слънчева система, тогава Каплановият двигател може би е най-добрият начин - въпреки че в момента сме само на етап „научно правдоподобен“, така че не очаквайте скоро да започне строителството му.

Справка: Acta Astronautica .

Източник: Physicist Proposes Radical New 'Stellar Engine' That Could Move Our Entire Solar System, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !