Съществува ли чиста вода?

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 януари 2018 в 00:00 18897 0

Кредит Best Reverse Osmosis Systems

Така наречената чиста вода е много важна за хората. Всички марки бутилирана вода в рекламите си използват думата "чиста". Компаниите, произвеждащи пречистващи водата домакински уреди правят милиарди долари, обещавайки да отделят чистата H2O от чешмяната вода. Има дори цял клон на алтернативната медицина, изградена върху представата за привидно магическите свойства на супер чистата вода.

Но чиста вода не съществува, поне на Земята това е невъзможно.

Май Нимън (May Nyman), професор по химия в Държавния университет в Орегон, обясни за Live Science, че водата поглъща йони твърде лесно от околната среда и затова няма истински чиста вода.

"Абсолютно чиста вода не съществува", заяви Нимън.

Водата "обича" да разтваря други вещества в себе си, коментира тя. Това е така, защото водните молекули имат странната форма на главата на Мики Маус - с две водородни ядра в единия край и ядро кислород в другия край, всяко с различен електронен заряд. Водните молекули използват тези заредени водородни връзки да си взаимодействат и да се свързват една с друга, а също и да се придържат към всяка молекула, която ги приближи. Затова е много вероятно водата да разтвори малко от всичко, което срещне.

И колкото е по-чиста водната проба, толкова по-силно ще се опита да разтвори йони от всеки обект, който срещне.

Това ограничава възможността хората да създадат чиста вода, защото в определен момент тя ще започне да разтваря стените на своята опаковка.

Водата в езерото Байкал е една от най-чистите. Снимка: Pinterest

Един най-широко цитираните примери се отнася до езерото Байкал в Русия, което е пълни със специални филтриращи скариди, които се хранят с органична материя, премахвайки примесите от водата.

"През 90-те години, се съобщаваше, че езерото Байкал има толкова чиста вода, че ако напълните чаша от тая вода, водата ще започне да гравира стъклото", разказва Нимън, защото водата взема йони направо от стъклото, разтваряйки го.

Нимън отбелязза, че този афинитет е твърде мощен за учените и не могат да го преодолеят напълно дори в стерилни лабораторни условия. Много чистата водна проба винаги ще срещне нещо. Дали малко прах или пластмасовият съд, все нещо ще остави от себе си следи във водата.

Но много малко ситуации изискват напълно чиста вода. Ето защо чешмяната вода в повечето (макар и не всички ) е напълно годна за пиене, въпреки че вкусът й може да варира. И дори за научни проекти, които изискват много чиста вода, е лесно да се дестилира вода до степента, че малкото примеси, които остават, да не объркат нищо, обяснява Нимън.

Съвършено чиста вода не съществува, дори в Байкал.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !