Два мъжки лъва си търкат носовете - снимката, която взе наградата на публиката

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 февруари 2019 в 00:00 12061 0

Кредит David Lloyd/Wildlife Photographer of the Year

"Bond of brothers" - наградата на публиката.

Наградата на публиката в годишния конкурс за Wildlife Photographer of the Year (Фотограф на дивата природа) бе обявена по-рано тази седмица и победителят е заснел показаната горе снимка на двама мъжки лъвове, които трият носовете си, съобщава Business Insider.

Авторът на снимката, фотографът Дейвид Лойд (David Lloyd) от Нова Зеландия, е уловил сцената, след като е бил свидетел как два мъжки лъва около 30 секунди засвидетелстват привързаността си в легендарния парк Серенгети, Танзания.

Мнозинството от 16 000 онлайн гласували бяха очаровани от снимката, избраха я сред 24 други снимки и тя спечели наградата за избор на публиката за „фотограф на дивата природа на годината”.

Лойд заяви в интервю за Музея на естествената история, че нещата са се подредили, когато един от лъвовете е се приближил на около 20 метра, за да поздрави другия.

"Това, което ме изненада, бе, че те си търкаха носовете почти половин минута", разказва фотографът. "Обикновено го правят за около три или четири секунди, а след това се обръщат и заспиват."

Специалистът по лъвовете Крейг Пакър (Craig Packer), който ръководи Центъра за изследване на лъвовете в Университета на Минесота, коментира, че очарователното поведение показва важна част от социалната структура на мъжките лъвове.

"Това са два коалиционни партньора", обяснява експертът за Business Insider. „Най-вероятно те са братя или братовчеди”.

Докато женските лъвове живеят заедно в по-големи прайдове - постоянни групи, които включват поколения сестри, майки, дъщери и други - мъжките обикновено образуват по-малки „коалиции”, които често се състоят от не повече от двама или трима самци.

Работейки заедно, мъжкото космато братство защитава своят прайд от други воюващи коалиции.

Връзките между тези лъвове обикновено се коренят в общо минало - те често се раждат в един и същи прайд, само с няколко месеца разлика. Но ако се роди един мъжки лъв, той може да се с друг младеж, за да сформира нова коалиция.

Независимо как се свързват, "коалиционните партньори са силно привързани един към друг", обяснява Пакър. "Често виждаме такива видове поздрави. Наричаме ги "триене на глави", и те са много мили!"

За тези отношения се използва термина "броманс" - близка, емоционална, несексуална връзка между двама или повече мъжки индивида. която е по-дълбока и по-интимна от приятелството.

Разбира се, има добри снимки и на други животни. По-долу са представени четирите подгласника от състезанието:

На тази снимка, подходящо озаглавена "Лисицата среща лисица", червена лисица се разхожда по улиците на Лондон и минава покрай илюстрацията си:

Matthew Maran/Wildlife Photographer of the Year


Особено сърцераздирателна снимка показва гладна полярна мечка в канадската Арктика.

Justin Hofman/Wildlife Photographer of the Year

Тези застрашени хиенови кучета са заснети, докато се борят за парче крак на импала.

."Една играчка, три кучета". Bence Maté /Wildlife Photographer of the Year

Три кралски пингвина извръщат глави към искрящото оранжево слънце на Фолклендските острови. Снимката е озаглавена просто "Трима крале".

Wim Van Den Heever/Wildlife Photographer of the Year

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !