Как да снимаме лунното затъмнение в неделя

Наука OFFNews Последна промяна на 25 септември 2015 в 12:31 4804 0

Остава само четвърт обиколка на Луната, за да се срещне с конуса на земната сянка. Частичното затъмнение ще започне на 28 04:07:11 септември, а пълната фаза - в 05:11:10. Максимумът е в 05:47:07 , когато небето вече ще просветлява, малко преди зазоряване. Скоро след това Луната ще изчезне зад хоризонта и Слънцето ще изгрее.

Рано в понеделник сутринта, точно преди новата работна седмица, не е най-удобното време, а и видимостта на пълната фаза няма да е идеална, защото Луната ще е само на 16.5о над западния хоризонт. Въпреки това, явлението не е за изпускане, защото:

  • затъмнението ще съвпадне със Суперлуната, Луната ще бъде малко по-голяма от обичайното, а близостта й до хоризонта допълнително ще засили ефекта;
  • следващото подобно пълно лунно затъмнение ще е чак през 2033.

Избор на място за наблюдение

Ако имате прозорец, който гледа на запад или югозапад и на изгледа ви към хоризонта не пречат други сгради или дървета, тогава вие сте късметлия и можете да гледате затъмнението без да напускате дома си. В противен случай е необходимо да намерите подходящо място за наблюдение. Небето на запад трябва да видимо на височината на най-малко 5 градуса над хоризонта, в противен случай няма да видите пълната фаза. През останалото време до събитието може да проверите дали мястото е добро за наблюдение, ако Слънцето е видимо от избраната ви позиция в около 17:20 (± 5 мин).

Снимки

Ако имате фотоапарат с обектив, използвайте го. За снимки на частичните фази могат може и без статив, но за пълното затъмнение е по-добре да се фиксира фотоапарата - лунния диск ще е силно затъмнен и ще е необходима по-дълга експозиция.

По време на частичната фаза силно ще се различава по яркост тъмната и светлата част на диска. В невъоръжено око ще се виждат и двете части, но фотоапаратите не разполагат с достатъчно динамичен обхват и затова може да опитате да направите HDR-снимка:

Пълната фаза

По време на максималната фаза на затъмнението в 05:47 ч., наблюдател от София ще вижда Луната на височина 16.5о над западния хоризонт. Слънцето ще бъде също на толкова градуса под хоризонта. В момента на лунното затъмнение те ще се намират на диаметрално противоположни точки на небесната сфера с поправка за рефракцията.

Уникална възможност за наблюдение на лунни феномени

Ако имате телескоп, опитайте се да огледате с максимално увеличение лунната повърхност, покрита със сянка - там ще имате редкия шанс да откриете така наречените кратковременни лунни феномени. По време на лунното затъмнение температурата спада рязко на нагорещената дневна повърхност на Луната. Заради механичното напрежение в скалите може да възникне електрическо поле, което да предизвика йонизация и сияние. Естеството на тези явления и самия факт на съществуването им все още се дискутират. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !