29 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Кои са най-красивите места в Европа, според анализ на социалните мрежи

3D-карта показва популярността на пейзажи на територията на Европейския съюз

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 ноември 2016 в 09:00 176672
Снимка: Center for Geospatial Analytics, North Carolina State University

Изследователи от Университета на Северна Каролина създадоха карта на привлекателността на европейските пейзажи на базата на анализ на социалните мрежи.

Статия, публикувана в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, описва методите и резултатите от изследването.

Тази оценка на потребителите на социалните мрежи е необходима за правилното изграждане на туристическите и селскостопански политики на държавите. Правителствата им може да използват информацията кои места се ползват с особена популярност, за да насърчат инвестициите в туристическия сектор на тези територии, обяснява phys.org.

Използваните досега методи като социологически проучвания, трудно може да се приложат, за да се получи тази информация в мащабите на  за една държава, а още по-малко - да се проследи в динамика как се променя популярността на дадена област.

Изследователите създават алгоритми за филтриране на данни от Instagram и Panoramio, които са широко използвани в цяла Европа, и Flickr, който е по-разпространен в Централна и Западна Европа. Авторите използват пейзажни снимки с определена геолокация, за да се определят характеристиките на ландшафта, които го правят атрактивен за туристите и за местното население.

Учените тръгват от предположението, че потребителите по-често ще снимат един или друг пейзаж, ако има за тях естетическа стойност, и съответно те ще са по-популярни от туристическа гледна точка. Изследователите са събрали общо 7.5 милиона снимки от трите платформи и са проучили тяхното пространствено разпределение на картата на Европа (по-точно - на Европейския съюз).

Най-популярните се оказали изображенията на планини, брегове на реки, езера и морета. Освен това учените забелязали, че броят на изображенията намалява с отдалечаването им от населени места с население над 100 000 души.


+ 15
- 0
Ако почнеш да правиш заключения на база социалните мрежи може да се уплашиш от резултатите :)))
А и красотата е твърде субективно качество за да бъде измерена.
+ 4
- 0
Като гледам картите, Швейцария явно не е в Европа.
Или проучванете е само за държави членове на Евросъюза - коригирайте заглавието.
Би било интересно да се сравнят данните заедно със Швейцария по обективни причини.
 
Още от : Фото
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.