Най-доброто видео под микроскоп - победителите от конкурса на Nikon Small World In Motion

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 май 2015 в 14:00 21673 0

Кредит Small World In Motion

Резултатите от конкурса на Nikon за видеоклипове, заснети с микроскоп Small World In Motion са вече достъпни на сайта на конкурса.

Този конкурс се провежда от 2011г. като участниците не са ограничени в избора си на теми и техники - фазов контраст, флуоресценция, конфокална микроскопия в поляризирана светлинаи т.н.

Първо място: Раждане на орган

Първото място е за двама испански биотехнолози - Мариана Мусопапа (Mariana Muzzopappa) и Джим Свогер (Jim Swoger). Филмът им показва бавното развитие на страничната линия на рибата зебра в забързани кадри (36 часа са вместили в 18 секунди). Това е сетивен орган, аналогичен на вътрешното ухо на бозайниците, който помага на рибите да усещат движението на водата и на други същества във водата около нея. Учените са маркировали клетки с трансгени - фрагменти от ДНК, пренесени от друг организъм (клетки на домати) с помощта на генно инженерство. Вижда се как зачатъкът на органа се отделя и отлага невромасти (рецептори на страничната линия, съдържащи специални влакнести клетки.

Второ място: Кофеинова кристализация

Второто място е за формирането кристали в една единствена капка наситен разтвор на кофеин във вода. 20 минути видео са компресирани в 40 секунди. Дъглас Кларк (Douglas Clark) е показал красивите кристали с помощта на поляризирана светлина.

Трето място: Капки нефт върху вода

Третото място е за океанолога и климатолог Джон Харт (John Hart), изучаващ на микрониво динамиката на изпарение, нестабилност и спонтанно сливане на нефтени капки. Пъстроцветната интерференция драматизира движенията. Сложната динамика на микроскопичните части флуид са от значение за унищожаването на разливите на нефт в океана.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !