Най-мощният фотоапарат в света получи одобрение за финансиране

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 януари 2015 в 21:26 5639 0

Кредит SLAC (National Accelerator Laboratory)

Лабораторията SLAC (National Accelerator Laboratory) към Станфордския университет ще ръководи конструирането на 3200-мегапикселова камера, която ще бъде с размерите на малък автомобил и ще тежи повече от 3 тона - съобщи сайтът на SLAC.

Този цифров фотоапарат ще бъде най-големият, строен някога.

Той ще позволи на телескопа LSST (Large Synoptic Survey Telescope) да създаде безпрецедентен по обем и качество архив на астрономически данни, които ще помогнат на изследователите да изучават формирането на галактики, да следят потенциално опасни астероиди, да наблюдават експлодиращи звезди и разберат по-добре мистериозната тъмна материя и тъмна енергия, които съставят 95% от Вселената.

Плановете за изграждането на най-голямата дигитална камера в света вече са одобрени за държавно финансиране и е предвидено да заработи през 2022 г. с телескопа LSST.

Гигантският фотоапарат ще съхранява цифрови изображения на цялото видимо южно небе от върха на планината Cerro Pachón в Чили. Той ще прави най-широкоъгълните, най-дълбоките и най-бързите изображения на нощното небе, виждани някога. През 10-годишния период на експоатация, обсерваторията ще открие десетки милиарди обекти. За първи път телескопът ще каталогизира повече обекти във Вселената, отколкото са хората на Земята и ще създаде снимки на небето с подробности, които никога не са виждани досега.

Телескопът LSST ще събере огромен публичен архив на данни, около 6 милиона гигабайта на годината.

SLAC е многостранна програма за лабораторно изследване на гранични въпроси в астрофизиката, физиката на елементарните частици и "ускорител" на научните изследвания. SLAC се намира в Менло Парк, Калифорния и се ръководи от Станфордския университет и Министерството на енергетиката на САЩ.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !