01 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Жестока сцена на слонове в пламъци спечели Голямата награда за фотографии на диви животни

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 ноември 2017 в 00:00 121260

Тази шокираща снимка показва възрастен слон и малкото му, стресирани, подпалени, отчаяно се опитват да избягат топка пламъци. В далечината се вижда тълпа младежи, които хвърлят топки запален катран и пиратки по животните.

Фотографът Биплаб Хазра (Biplab Hazra) е успял да улови тази шокираща сцена в град в Западна Бенгалия, Индия. Неговата снимка, наречена "Адът е тук", наскоро бе удостоена с Голямата награда във фотоконкурса Sanctuary Wildlife Photography Awards 2017.

"За тези умни, нежни, социални животни, които са бродели из субконтинента в продължение на векове, адът е тук и сега", пише в обяснението към снимката списанието за дива природа Sanctuary Asia.

За щастие, двойката слонове оцелява след тази безсмислена атака. Но подобни нападения на слонове, както и други големи животни като  носорози, са изненадващо често срещани в някои части на Индия. С фойерверки, тенекиени барабани и харпуни някои хора намират за забавно да стряскат тези големи същества.

Над 70% от азиатските слонове в света живеят в Индия. Този вид сега има статут на "застрашен" в Червения списък на Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Бързото увеличаване на населението на Индия означава, че тези животни все повече губят местообитанията си. Много от традиционните миграционни пътища на слоновете са все по-засегнати от развитието на инфраструктурата, като например нови пътища или железопътните линии. Това също увеличава възможностите за сблъсък между хора и слонове, което често води до насилие от страна на хората.

"Невежеството и кръвожадността на тълпите, които нападат стадата за забавление, се смесва с тежкото положение на тези, чиито ниви, живот и имущество страдат от скитащите слонове и от пълното безразличие на централната и щатската власт да признае кризата, която е на една ръка разстояние", добавя списанието Sanctuary Asia.

Някои от подгласниците в конкурса са също толкова впечатляващи и показват множество редки сцени от природата. Може да видите останалата част от изображенията от страницата на фотоконкурса.

Ето нашият подбор:


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Фото
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.