Има ли връзка между ендокринните заболявания и упражнявания труд

Съби Николов Последна промяна на 07 август 2017 в 14:28 6594 0

Ендокринните заболявания са обичайна причина за отсъствие по болест и ранно пенсиониране. Това привлече вниманието на Трудовата медицина да идентифицира връзката с условията на труд. 

Броят на хората, страдащи от диабет в България, е около 577 124 (9,6% от населението с възраст над 20 години), а тези от затлъстяване – 2 098 087 (34,93% от населението). Мотивиран от тези стряскащи факти, докторант от Катедрата по ендокринология и метаболитни болести към Университетска болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен решава да направи изследване.

Целта на проучването е да се анализира връзката между здравословните проблеми на хоспитализираните пациенти, страдащи от диабет, и метаболитни синдроми на работните им места.

Проучването включва анкета с въпроси относно условията на труд, рисковете и спецификата на работните места, както и данните от медицинската история на пациентите. Данните са били статистически анализирани чрез SPSS 11.1.

Изследването е проведено сред 220 пациенти с ендокринни заболявания, от които 26 (11,7%) са били диагностирани с метаболитни синдроми и 92 (41,4%) - с диабетни. 26,92% от пациентите с метаболитни заболявания са лица упражняващи умствен труд, докато при диабетиците процентът е 13,04%.

Няма статистически значима връзка между професията и болестите нито при диабетиците, нито при пациентите с метаболитен синдром.

Здравословните проблеми на мнозинството от пациентите в трудоспособна възраст могат да отнесат към начина на живот, екологията и генетични предразположения. Но за да се открият статистическите взаимовръзки, се налага задълбочено проучване в тази насока, включващо значително повече на брой пациенти.

Основните послания, до които стига на изследването, могат да се обобщят в следното: основната част от населението на България страда от ендокринни болести и се изисква задълбочено проучване, за да се открият статистическите взаимовръзки между ендокринните болести и упражнявания труд.

Автор:

Съби Николов - докторант, Клиника по ендокринология и болести на обмяната, УМБАЛ „Д-р Г. Странски“, Плевен

Стипендиант в Стипендиантска програма за студенти от ромски произход в медицинските университети и колежи

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !