Причини за раждането на недоносени деца (втора част)

Мариела Камбурова Последна промяна на 29 май 2017 в 11:57 7711 0

Кредит Pinterest

В настоящата статия се анализират още причини и фактори, повишаващи вероятността за раждане на недоносено дете, освен възрастта, расата и етническия произход на майката, разгледани в първата статия от поредицата.

• Тютюнопушене

В достъпната научна литература и в практиката тютюнопушенето се определя като една от най-разпространените и предотвратими причини за неблагоприятен изход от бременността. То е свързано с отлепване и руптура на плацентата и недостатъчно наддаване на тегло по време на бременността, но връзката му с раждане на недоносено дете не е убедителна и не се доказва във всички проучвания. Вероятната причина за това е, че влиянието на тютюнопушенето зависи от продължителността, интензитета и намалява, ако бъде спряно при възникване на бременността или в нейното начало.

Някои изследвания установяват силна причинно-следствена връзка между тютюнопушенето и раждането на недоносено дете, а други, че няма такава.

В значителна част от проучванията се установява умерено влияние на тютюнопушенето по отношение на раждането на недоносено дете, като с увеличаване на броя на употребените цигари на ден рискът се увеличава.

Манолова, А. (2004) разглежда ефекта на тютюнопушенето по време на бременността върху ръста и телесната маса на новороденото и установява над два пъти по-висока вероятност за телесна маса на новороденото под 2500 г и по-висока вероятност за нисък ръст при раждането при майки пушачки в сравнение с майки, които не са пушили по време на бременността.

• Употреба на алкохол

Високата консумация на алкохол по време на бременността има доказано вреден ефект върху развитието на плода. Например жените, които употребяват средно повече от три напитки на ден, са с по-висок риск от преждевременно раждане.

Проучването на Parazzini F at al. (2003) установява слаб протективен ефект на консумирането на малки количества алкохол и преждевременно раждане, но вероятно това може да е резултат от влиянието на други замъгляващи фактори при жените в по-добро социално-икономическо положение. Въпросът за влиянието на алкохола (дозата и продължителността на експозицията) върху преждевременното раждане остава неразрешен в научната литература.

• Хранене на бременната жена

Начинът на хранене на бременната жена се влияе от индивидуалния избор и начин на живот, а това затруднява изследователите при изучаване на влиянието на храната и навиците при храненето на жената.

Серия от проучвания през 70-те години на миналия век показват, че допълнителният калориен прием по време на бременност не намалява риска от раждане на недоносено дете.

Някои автори съобщават, че високите нива на фолиева киселина намаляват риска от преждевременно раждане, а други, че такава връзка не съществува. Голямо рандомизирано проучване, проведено през 1999 г., установява, че допълнителният прием на фолиева киселина има ограничен позитивен ефект в намаляването на честотата на преждевременните раждания.

Консумацията на рибни продукти и влиянието им върху преждевременното раждане е проучена в изследване, включващо 19 центъра в Европа. Установява се забележителен протективен ефект и намаляване на риска от преждевременно раждане.

• Тегло на бременната жена

Ниският или висок индекс на телесна маса (BMI) и неадекватното или значително наддаване на тегло по време на бременността са свързани с повишен риск от нежелани резултати при раждането. Теглото на жената преди бременността е свързано с нейната диета, количеството и качеството на храната. Проучванията показват, че ниското тегло на жените преди бременността е свързано с повишен риск от преждевременно раждане. Campbell et al. (2012 г.) установяват два пъти и половина по-висок риск за раждането на недоносено бебе при жени с нисък BMI преди раждането. Проучване, проведено през 2010 г. в България относно ролята на някои рискови фактори за преждевременно раждане, не успя да установи статистически значима разлика в теглото на жените, които носят преждевременно родени деца, и тези с термина раждане.

Източник:

(Maseva A, Dimitrov A, Nikolov A, Dukovski A, Popivanova P, et al. Evaluation of the role of some risk factors for pre-term birth and benefits of conducting screening. Obstet Gynecol 2010;49;6:3-7 http://www.bsobgyn.com/)

Автор: Доц. д-р Мариела Стефанова Камбурова, д.м., Медицински университет – Плевен

Ментор в Стипендиантска програма за студенти от ромски произход в медицинските университети и колежи

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !